Pe lângă ciorba de perișoare, ciorba rădăuțeană este unul dintre felurile de mâncare preferate ale românilor. Aceasta poate fi confundată ușor cu cea de burtă, o altă rețetă la fel de iubită și apreciată.
Ingredientele de care aveți nevoie sunt următoarele:
– 650 grame de carne de pui
– 2 morcovi
– 2 cepe
– 1/2 țelină
– 2 rădăcini de păstârnac
– un ardei roșu
– sare după gust
– gălbenușurile de la 3 ouă
– 250 de grame de smântână
– 5-6 căței de usturoi
– 2 linguri de oțet
– boabe de piper
– apă
– pătrunjel
– leuștean, în cazul în care doriți.
Modul de preparare:
1. Într-o oală cu apă rece se pune carnea de pui la fiert. Se adaugă sarea și se ia spuma ori de câte ori apare.
2. În timp ce carnea e pe foc, se taie legumele, dar în bucăți mai mari.
3. După ce carnea s-a fiert complet, apa în care s-a fiert trebuie aruncată, iar cratița trebuie spălată. Punem din nou apă rece în oală, adăugăm din nouă carnea, piperul boabe și legumele.
4. Oala se lasă pe foc să fiarbă în jur de 50 de minute. După aceea, legumele și carnea se scot, iar zeama care a rămas o strecurăm. Legumele fierte se pot folosi pentru ce fel de mâncare doriți.
5. Zeama pe care am strecurat-o anterior se pune din nou în oala în care a fiert.
6. Avem nevoie de un bol în care trebuie să amestecăm smântâna și cele trei gălbenușuri. După ce sunt amestecate foarte bine, se adaugă în bol un polonic de zeamă fierbinte puțin câte puțin și se amestecă folosindu-ne de un tel. Acum adăugați compoziția în zeamă. Foarte important este să nu adăugăm compoziția de smântână cu gălbenușuri direct în ciorbă pentru că aceasta se va tăia.
7. Pasul următor este reprezentat de tăierea cărnii de pui în fâșii, iar după aceea se adaugă în oala cu ciorbă. Mărunțim cățeii de usturoi, tăiem un morcov în cubulețe și le adăugăm în ciorbă. Se adaugă oțet după preferințe, sare, pătrunjel sau leuștean mărunțit.
8. Ciorba se mai lasă la fiert până să mai dea un clocot.
9. Se servește caldă cu smântână sau cu ardei iute, după preferințe.
Poftă bună!