Reclamă

După aproape două mii de ani, erupţia devastatoare a Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr., relatată de istorici romani precum Pliniu cel Tânăr şi Don Cassius, continuă să fascineze cercetătorii.

Steven L. Tuck, profesor de studii clasice la Universitatea Miami din Statele Unite, a adunat dovezi care confirmă că cel puţin 200 de persoane au supravieţuit ploii mortale de cenuşă care a căzut peste oraşele Herculaneum şi Pompei. Pentru a-şi susţine teza, cercetătorul a analizat mai degrabă ceea ce lipsea decât ceea ce exista. El a observat că unele dintre seifuri au fost golite, că din grajduri au dispărut căruţe şi cai şi că rămăşiţele bărcilor nu au fost găsite, potrivit Le Figaro.

Pentru profesorul american, tocmai aceste rămăşiţe dispărute dovedesc că unii locuitori au reuşit să părăsească zona periculoasă înainte de dezastrul vulcanic.

Pentru a-şi confirma intuiţia istorică, el a cercetat nume de familie unice, precum Numerius Popidius şi Aulus Umbricius, pentru a vedea dacă au rămas urme în oraşele din jurul Pompei şi Herculaneum. După o investigaţie îndelungată, care a durat aproximativ opt ani, el a reuşit să găsească dovezi ale supravieţuirii locuitorilor din 12 oraşe din apropierea celor distruse pe pietre funerare şi alte urme de inscripţii. Profesorul citează, de exemplu, aşezarea familiei Caltilius în Ostia, situată mult mai la nord de Golful Napoli, care a prosperat în cele din urmă în acest oraş port dedicat comerţului cu grâu.

Potrivit profesorului din Miami, împăraţii romani, în special Titus şi apoi Domiţian, au evaluat amploarea dezastrului prin acordarea de ajutor economic regiunii Campania, care a fost devastată. Roma a reconstruit drumurile şi apeductele, precum şi templele şi amfiteatrele din orașele riverane Golfului Napoli.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro