Moșii de vară se pomenesc în acest am pe 3 iunie. Sărbătoarea este una cu cruce neagră, având loc înainte de Rusalii sau de Pogorârea Sfântului Duh. Preoții ortodocși oficiază slujbe de pomenire pentru cei adormiți în această zi. Credincioșii duc la biserică spre a fi sfințite pachete, colaci și colivă. După slujba de parastas, acestea sunt sfințite și împărțite nevoiașilor.
Totul în semn de pomenire a celor plecați în Împărăția Cerurilor.
Pomana nu este lipsită niciodată într-o astfel de zi de colivă.
Acesta se pregătește ușor în casă, semnificând trupul celor adormiți.
Rețeta de colivă
-500 arpacaș;
-nucă tocată grosier;
-rom, vanilie, lămâie;
-stafide;
-nucă de cocos;
-bomboane pentru decor.
Arpacașul se spală conform tradiției populare în 9 ape, semnificând vămile cerești. Tot de atâtea ori se rostește și rugăciunea Tatăl nostru de către gospodinele care o prepară.
Arpacașul se pune la fiert la foc mic. Se amestecă periodic pentru ca acesta să nu se lipească. După ce s-a fiert și răcit, peste arpacaș se adaugă nuca tăiată grosier, nuca de cocos ( opțional). Stafidele și aromele se adaugă de asemenea în compoziție. Pentru un plus de gust, poate fi adăugat în colivă puțin coniac, mai mult de două linguri.
Coliva se așează pe un platou sau în recipiente mai mici care vor fi oferite persoanelor sărace.
Este extrem de important ca nuca să nu fie măcinată complet. Faptul că aceasta este adăugată tocată grosier va face ca preparatul să fie unul aparte.
Coliva este considerată în ultimul timp un desert, intrând des chiar în meniurile restaurantelor. De altfel a fost creată inclusiv înghețata cu gust de colivă. Conform preoților bisericii, coliva nu este un desert ci are o semnificație aparte în biserică. Grâul din care aceasta este făcută semnifică trupul omului.