Ingredientul considerat de multe voci cancerigen este mai ales în ultimii ani aproape de nelipsit din mâncarea românilor. E vorba despre vegeta, condimentul despre care specialiștii vorbesc ca despre un adevărat cocktail de E-uri. Plin de substanțe și nocive și aditivi acesta nu poate decât să facă rău organismului.
Totuși cei mai mulți dintre români îl aleg pentru a da gust mâncării.
Cât de periculos este de fapt ingredientul „minune” -vegeta?
În ultima perioadă majoritatea gospodinelor românilor care gătesc îndată folosesc acest ingredient pentru a potența aromele. Odinioară uită generațiile bunicilor și străbunicilor băteau preparate excelente fără astfel de „artificii de gust”. Din nefericire aceste ingrediente vin la pachet și cu boala. Cel puțin aceasta este opinia specialiștilor mai ales în ceea ce privește vegeta.
Tot aceștia susțin că mâncarea poate ieși extrem de delicioasă dacă folosim doar zarzavaturi sau legume de calitate, achiziționate de la țărani din piețe.
În mod cert legumele cumpărate din supermarket nu vor avea niciodată același gust precum cele naturale, din grădină. Tocmai din acest motiv s-a dezvoltat nevoia de a adăuga un plus de savoare mâncării fără gust.
Odată adăugată vegeta în mâncare, aceasta va anula toate beneficiile nutritive ale legumelor naturale. Motivul principal al acestui aspect este că vegeta conține monoglutamat de sodiu. Substanța este dăunătoare organismului putând produce dezechilibre și chiar conduce la boli.
Soluția : vegeta preparată în casă
Dacă deja contul acest ingredient și vrei să renunți la el ai o variantă extrem de sănătoasă pe care o poți alege. Vegeta poate fi preparată în casă cu un gust infinit superior cele din comerț. De altfel mixul de legume pe care-l poți face la tine acasă a păstra nutrienti chiar și după îl adaugi în mâncare.