Meniul tradițional pentru masa de Paște a românilor conține întotdeauna pasca. Aceasta amintește de coroana de spini purtată de Mântuitor pe cruce. După rețeta clasică, bunicile și străbunicile o pregăteau din aluatul de cozonac și o umpleau cu brânză. Frumos împletită, pasca era o adevărată încântare pentru masa de Paști. O altă variantă a ei este cea fără aluat, având la bază doar brânza, ouă, smântână, zahăr și arome.
Pască fără aluat
Pentru o delicioasă pască fără aluat ai nevoie de :
-500 grame brânză de vaci;
-300 grame smântână slabă;
-2 cuburi de unt; (30 grame);
-8 ouă;
-3 linguri de amidon de porumb;
-200 grame zahăr;
-esență de portocală, vanilie, rom ( după preferințe);
-stafide.
Pune stafidele la hidratat peste noapte sau minim 30 de minute în sirop, lichior, whiskey, vișinată sau orice altă băutură preferi. Pentru a putea servi și celor mici acest preparat, alege sucul sau apa pentru faza de hidratare.
Separat, în bolul unui mixer toarnă brânza de vaci, amidonul, untul și smântâna. Peste ele adaugă ouăle și zahărul, precum și aromele. Mixează totul timp de 5 minute până obții o compoziție omogenă. La final, adaugă aromele și stafidele. Transferă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Pune-o la cuptor pentru 40 de minute la 170 -180 de grade.
Această variantă de pască seamănă mult cu cheesecake-ul. Astfel, o poți servi după preferințe cu dulceață, pudrată cu zahar sau chiar cu înghețată.
Amidonul din compoziție va ajuta la închegarea perfectă a pascăi. De altfel, consistența va rămâne cremoasă și desertul va fi ușor de secționat. Este ideal să lași pasca la răcit minim 4 ore înainte de a o tăia.
Aceeași compoziție, însă fără amidonul adăugat poate fi umplutura perfectă pentru pasca pregătită cu aluat. Acesta se prepară exact ca în cazul celui de cozonac.