Deseori atunci când spun „budincă”, multe mămici asociază preparatul cu unul dulce, de tip desert. Budincile pot fi pregătite și în variante sărare, extrem de delicioase și bogate în nutrienți.
Budincă de tăieței cu carne de vită
-Tăiţei cu ou 150 g;
-ouă 2 buc;
-smântână 40 g;
-carne de vită 200 g;
-ulei 20 ml;
-verdeaţă 10 g;
-sare 4-5 g;
-făină 5 g.
Tăiţeii fierţi în apă cu sare, se clătesc în apă rece şi se scurg bine. Se amestecă cu gălbenuşurile de ou, cu 1/2 din smântână şi cu albuşurile bătute spumă. Carnea se pune la fiert în apă rece, se trece apoi de două ori prin maşina de tocat şi se amestecă cu uleiul, verdeaţa tocată mărunt şi cu sarea.
Într-o tavă neunsă, dar pudrată cu făină, se aşază un strat de tăiţei, unul de carne şi încă unul de tăiţei. Se coace la cuptor 30-40 min. înainte de a se servi se adaugă şi restul de smântână.
Preparatul poate fi servit copiilor mai mari de 8 luni.
O altă rețetă pe care o poți pregăti juniorului tău este budinca la cuptor cu tăieței și brânză de vaci.
– Tăiţei cu ou 150 g;
-ouă 2 buc;
-smântână 40 g;
-brânză de vaci 200 g;
-verdeaţă 10 g;
-sare 4-5 g;
-făină 5 g.
Brânza se amestecă cu tăiţeii fierţi, cu smântână, gălbenuşurile, sarea şi, la sfârşit, cu albuşurile bătute spumă; apoi se introduce la cuptor pentru 30 min.
Budincă aperitiv de cașcaval la cuptor
– Caşcaval 200 g;
-unt 100 g;
-ouă 3 buc;
-făină 25 g;
-lapte 100 ml;
-sare 5-6 g;
-sos de roşii 200 g.
Se amestecă făina cu puţin lapte rece. Restul de lapte cald şi se fierbe la foc mic, amestecând mereu, ca să nu se prindă. Când a căpătat consistenţa unui sos alb, se ia vasul de pe foc şi se adaugă untul .După ce amestecul s-a răcit, re pun caşcavalul ras şi gălbenuşurile, se amestecă şi apoi se sărează. Se adaugă albuşurile bătute spumă, amestecând uşor, de jos în sus. Compoziţia se toarnă într-o formă unsă cu unt, se acoperă şi apoi se fierbe în bain-marie, o oră. Se răstoarnă budinca pe o farfurie şi se serveşte imediat, de preferinţă cu sos de roşii.