În perioada postului, rețetele din caietul bunicii sunt cu siguranță cele care te salvează în zilele în care nu știi ce să incluzi in meniu. Turtele de post cu umplutură de varză sau cartofi sunt extrem de delicioase și mai ales sățioase. În plus îți vor trezi în mod cert cele mai dragi amintiri din copilărie. Pot fi oferite inclusiv celor mici, fiind la îndemână de consumat chiar și in timp ce au activități educative.
Turte de post cu cartofi și varză
Pentru a pregăti aceste turte „țărănești” așa cum sunt denumite în unele regiuni ale țării ai nevoie de:
Pentru aluat
-1 kg făină 650;
-250 ml apă (lapte de soia/lapte de ovăz)
-3 cartofi fierți mărunțiți;
-7 grame de drojdie;
-sare;
-o lingură de ulei;
Umplutura : 300 grame varză foarte puțin călită;
-3 sau 4 cartofi mărunțiți.
Fierbe cartofii cu coajă și apoi curăță-i și pasează-i pentru a-i adăuga în aluat. Poți folosi cu succes făină de tip 650 pentru un astfel de preparat, nu neapărat același produs cu 000. De altfel, se spune că făina 650 este „mai aproape” ca produs finit de tipul de făină măcinat odinioară de bunici și străbunici la moară.
Peste făină adaugă drojdia uscată , apa sau laptele din soia călduțe. Pune și cartofii fierți alături de un praf de sare și lingura de ulei. Începe să amesteci compoziția până la formarea unui aluat consistent. Nu va fi să frămânți aluatul ci să îl lași la odihnit pentru 20-30 de minute.
Între timp, pune varza la călit într-l lingură de ulei de floarea soarelui. O poți pune de asemenea la cuptor pentru acest pas. Cartofii pentru umplutură se fierb și ulterior se mărunțesc cu un praf de sare.
După cele 30 de minute, te poți ocupa de aluat. Porționează-l în mod egal și întinde foi perfect rotunde. În mijlocul lor pune umplutura de varză sau cartofi. Turtele se coc în tigaia fără ulei.