Reclamă

Dacă și tu aștepți cu nerăbdare ziua de 9 martie pentru a te bucura de delicioșii mucenici tradiționali, cu siguranță trebuie sa încerci această rețetă. Pentru că sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sevastia are loc în postul Paștelui, întotdeauna, mucenicii se prepară de post. Multe persoane optează însă pentru a-i pregăti „de dulce”, cu un aluat asemănător celui de cozonac.

Mucenici moldovenești de post

Pentru a pregăti cei mai delicioși mucenici pufoși și aromați ai nevoie de:

1 kg făină;

-300 ml de lapte vegetal;

-100 ml suc de portocale;

-200 grame zahăr;

-10 gr drojdie uscată;

-100 ml ulei,

-coaja rasă de lămâie;

-vanilie;

-un praf de sare;

-3 linguri de miere;

Pentru sirop:

500ml apă

Esență de rom/vanilie

250 gr zahăr;

Nucă măcinată pentru decor.

Peste făina adaugă laptele călduț, sucul de portocale,nu înainte de a topi zahărul în ele. Fiind o variantă de post, sucul de portocale te va ajuta să obții culoare specifică gălbuie a aluatului, având în vedere că nu vei folosi gălbenuș de ou. Peste acestea pune praful

De sare, uleiul, esențele și praful de sare și începe să frămânți totul. Este necesar să frămânți minim 10 minute pentru un aluat ferm în care să se activeze rețeaua de gluten. Pune aluatul într-un bol, acoperit, la loc întunecat pentru ca acesta să crească.

Separat, pentru a pregăti siropul, pune la fiert apa,zahărul și vanilia. Amestecă în mod constant până când zahărul se topește.Lasă siropul să fiarbă la foc mic pentru 20-25 de minute, până se îngroașă.

După 40-45 de minute, aluatul de mucenici poate fi răsturnat pe masa de lucru. Împarte-l în dimensiuni egale și începe să formezi mucenicii. Fie împletiți, fie în forma clasică de „8”, aceștia vor avea la fel de mult succes. Așează-i în tava de copt și pune-i la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade.

După ce i-ai scos din cuptor, trece fiecare mucenic prin sirop, apoi unge-l cu miere, iar în final, presară nuca măcinată deasupra.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro