Ciorbele și supele sunt ideale pentru mesele celor mici, încă din etapa diversificării. Pline de legume și mai ales, cu proteina animală de calitate, acestea au un aport de nutrienți importanți în creșterea și dezvoltarea organismului juniorilor. Primele recomandate de introdus în meniul bebelușilor sunt supele. Ciorbele în general sunt indicate pentru bebelușii mai mari de 8 luni atunci când sunt puțin acrite cu zeamă de lămâie. Dacă optezi pentru a-i prepara bebelușului tău ciorbe fără a fi acrite, acestea sunt cât de poate de „safe” în a fi oferite în meniu.
Iată o variantă de ciorbiță cu carne de văcuță pe care cu siguranță copilul o va accepta cu succes
Ciorbiță țărănească de văcuță
Este ideal să alegi pentru această rețetă o carne de calitate. De altfel, optează pentru varianta cu os, acesta fiind plin de nutrienți care sunt eliminați în mâncare în timpul procesului de fierbere.
-80 grame carne de vită ( cu os);
-apă;
-sare 8 grame;
-morcov 100 grame;
-pătrunjel 50 g;
-ceapă 10 grame;
-cartofi 500 grame;
-ardei gras 100 g;
-roşii 300 grame;
-varză albă 50 grame;
-mazăre 100 grame;
-fasole verde 100 grame;
-ulei măsline ( o linguriță);
-leuştean 10 grame;
-pătrunjel verde 20 g;
-suc de lămâie 4 linguriţe sau oţet 2-3 linguri.
Carnea se taie în bucăţi egale şi se pune la fiert în apă cu sare. Pe parcurs se spumează şi, când carnea a fiert, se pune ceapa, tăiată mărunt şi se fierbe în continuare. Morcovii, albitura şi ţelina, curăţate şi spălate, se taie cuburi mici şi se călesc în ulei, împreună cu ardeii graşi şi cu varza, spălate şi tăiate felii subţiri.
Cartofii, curăţaţi şi spălaţi, se taie în cuburi mari şi se pun în ciorbă, împreună cu zarzavatul călit, lăsând să mai fiarbă 30 min. Roşiile se curăţă de pieliţă, se taie bucăţi, apoi împreună cu fasolea şi mazărea, se pun în ciorbă şi se fierb 15 min. Ciorba se acreşte cu lămâie (sare de lămâie) sau oţet, iar la sfârşit, se adaugă leuşteanul şi pătrunjelul tocat.