Încă din primele zile ale diversificării se recomandă să introduci legumele în alimentația bebelușului tău. De altfel, acestea nu vor lipsi din meniu de copil, adolescent, adult ș.a.m.d. Legumele aduc un aport de vitamine și minerale în organism, astfel că sunt imperios necesare a fi mereu prezente în alimentația noastră. Nu toți copiii degustă cu plăcere legumele fierte. O modalitate de a-i determina să le consume este o variantă de musaca delicioasă. O fuziune de gusturi de carne de vită și legume.
Două rețete de musaca ideale pentru cei mici
Această musaca de dovlecei este dietetică având un conținut mic de calorii. Pentru a o pregăti ai nevoie de :
-Dovlecei 125 g;
-carne de vită 60 g;
-ulei 10 ml;
-roşii 75 g;
-mărar 2-3 g;
-sare 1-2 g;
-supă de legume (apă) 20 ml, -eventual smântână 15 g.
Dovleceii curăţaţi se opăresc în apă clocotită, se taie felii şi se aşază într-o cratiţă în straturi alternative de dovlecei şi carne fiartă, tocată şi amestecată cu sarea şi cu verdeaţa tocată mărunt. Deasupra se pun roşiile tăiate felii, peste musaca se toarnă apă sau supă de legume şi ulei. Apoi, cratiţă se pune la cuptor, de preferinţă în bain-marie, până când dovleceii se înmoaie bine.
Musacaua se poate servi cu smântână, de la vârsta de 9 luni.
Musaca din cartofi și carne de vită
– Carne de vită 180 gr;
-ulei 45 ml;
-făină 10 g;
-ou 1 buc;
-smântână 15-30 g;
-verdeaţă 6-10 g;
-cartofi 300 g,
-sare 3-6 g;
-sos de roşii 150 g.
Se trece carnea, curăţată şi spălată, prin maşina de tocat şi se înăbuşă apoi aprox. 30 min cu puţin ulei, sare şi verdeaţă tocată mărunt, până scade complet lichidul. Separat, se fierb în coajă cartofii, se curăţă, se taie rondele şi se aşază într-o tavă, alternând un rând de cartofi cu unul de carne înăbuşită. Separat, se prepară un sos de roşii care se toarnă peste musaca. Acesteia i se dă faţă cu un aluat subţire, pregătit din făină, smântână şi ou, care se întinde pe suprafaţa mâncării. Se introduce apoi în cuptor, până când cartofii se înmoaie bine.
Se poate da copiilor mai mari de 9 luni.