Rețeta bebeluși/diversificare își aduce zilnic idei de preparate delicioase și sănătoase. Acestea constituie mese ideale pentru micuțul tău, care abia acum descoperă gusturile și aromele. Una dintre variantele delicioase de prânz sau chiar cină este ciulamaua. Această rețetă se poate servi copiilor mai mari de 9 luni.
Rețeta de ciulama cu pui sau curcan
Deși mamele sunt încurajate la tot pasul să apeleze la rețete „moderne” pentru bebeluși, cu siguranță cele vechi pregătite de generații de mame și bunici, au fost la înălțime. Una dintre acestea este ciulamaua cu carne de pasăre. Indiferent ce tip de carne alegi, de pui sau curcan, caută ca aceasta să provină de la păsări crescute la curte. Evită cât poți de mult carnea din comerț, mai ales în primele luni de diversificare.
Pentru a prepara rețeta de ciulama pentru copii ai nevoie de:
-Carne de pasăre 600 g (6 bucăţi);
-ceapă 80 g;
-morcov 50 g;
-rădăcină de pătrunjel 50 g,
-unt (ulei) 50 g;
-făină 25 g;
-lapte 100 ml;
-zeamă de carne;
-sare 10 g.
Bucăţile de carne de pasăre (aripi, spate, picioare etc.) se fierb, împreună cu morcovul şi pătrunjelul, curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi bucăţi mari şi cu 1/2 din sare.
Separat, se pregăteşte ciulamaua: într-o cratiţă se încinge untul (uleiul), se amestecă cu făina, apoi se stinge cu lapte şi cu zeamă de carne (zeama în care au fiert pasărea şi legumele), amestecând mereu, ca să nu formeze cocoloaşe.
Se fierbe până când sosul capătă consistenţa unei smântâni groase, se adaugă restul de sare şi bucăţele de carne şi se mai dă un clocot. Cratiţa cu ciulama se ţine, până când se serveşte, într-un vas cu apă clocotită, deoarece nu mai este la fel de gustoasă dacă se reîncălzeşte. Se serveşte fierbinte, cu mămăliguţă, copiilor mai mari de 9 luni.
Făina, untul, laptele sunt considerate ingrediente „grele” pentru stomăcelul copilului tău. Din acest motiv, preparatul nu este indicat servirii copiilor mai mici de 9 luni.