Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi din an. Timp de 40 de zile, gospodinele trebuie să gătească mâncăruri gustoase, dar fără să conțină ingredientele care dau savoare mâncărurilor.
Pentru a veni în ajutorul femeilor care nu mai au idei, vă prezentăm rețeta mâncării de praz cu măsline. Este un preparat din Oltenia, foarte gustos și sațios.
Mâncare de praz cu măsline
Așadar, pentru această tocăniță, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 8 fire de praz, tăiate felii
- 4-5 roșii
- 2 cepe albe tocate mărunt
- 2-3 căței de usturoi
- 3 cartofi
- 1 morcov tăiat în felii subțiri
- 50-60 g de măscline
- Piper
- Boia dulce
- Sare
- Ulei.
Modul de preparare
După ce ați adunat toate ingredientele de care aveți nevoie, vă ocupați de tocatul legumelor. Prazul, morcovul și cartoful se feliază. Ceapa, usturoiul și roșiile se toacă mărunt. După ce v-ați ocupat de legume, le lăsați deoparte și puneți puțin ulei de floarea-soarelui într-o cratiță pe aragaz și o lingură de unt.
Când uleiul s-a încins bine, adăugați ceapa, usturoiul și prazul. Le lăsați pe foc până se înmoaie puțin, iar apoi adăugați boiaua dulce. Amestecați bine și adăugați roșiile și morcovul, pe care le lăsați să se înmoaie. Prazul își lasă zeamă, așadar, nu este nevoie să adăugați apă, însă dacă simțiți că este nevoie puteți face acest lucru.
Mâncarea se lasă pe foc aproximativ 30 de minute, apoi se adaugă două căni de apă și se lasă să fiarbă, Când prazul s-a mai înmuiat se adaugă și cartofii. Se mai lasă din nou să fiarbă, până când se înmoaie cartofii. La final, cu aproximativ 10 minute înainte de a stinge focul, adăugați măslinele.
Poftă bună!