Toamna este în toi, așa că este sezonul preparatelor pe bază de dovleac. Dacă deja te-ai săturat de clasicul dovleac la cuptor, este timpul să încerci plăcinta cu dovleac. Este desertul sezonului, iar gustul este unul desăvârșit. Totul se prepară repede și rezultatul te va da pe spate.
Plăcinta cu dovleac este una delicioasă și nu ai nevoie de multe lucruri pentru a te bucura de ea. Pe lângă dovleac îți mai trebuie doar câteva ingrediente banale și puțină îndemânare. Rețeta nu necesită prea mult timp petrecut în bucătărie, iar produsul final îi va satisface chiar și pe cei mai mofturoși.
Ingrediente:
Umplutură:
- dovleac plăcintar 1,5 kg
- zahăr 150 g
Aluat
- făină 600 g
- apă minerală 250 ml
- ulei 150 ml
- zahăr 150 g
- zeama de la 1 lămâie
- praf de copt 5 g
- esență de vanilie 1 linguriță
- un praf sare
Mod de preparare
Pentru început se spală și se curăță dovleacul de coajă. Mai apoi se dă pe răzătoarea mare. În cazul în care dovleacul pare prea apos acesta se scurge printr-o sită. Se pune pe foc o tigaie mare și se adaugă dovleacul și 100 g de zahăr. Totul se lasă la foc mediu câteva minute, până când dovleacul se înmoaie. Se i-a amestecul de pe foc și se lasă la răcit.
Între timp într-un vas se pun 250 ml de apă minerală, 150 ml de ulei, 150 g zahăr, zeama de la o lămâie, un praf de sare, jumătate de linguriță de praf de copt și o linguriță de esență de vanilie. Peste toate acestea se cerne făina. Ingredientele se amestecă, iar apoi se frământă până se obține un aluat nelipicios. Aluatul se acoperă cu o folie de plastic și se lasă la rece pentru 20 – 30 de minute.
Apoi, aluatul se împarte în două părți egale. Se întinde prima foaie de aluat și se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de cop. Peste se adaugă umplutura de dovleac și se întinde uniform. Se pune și cea de-a doua foaie de aluat, care se înțeapă în mai multe locuri cu furculița. Totul merge la cuptorul preîncălzi la 180 de grade și se lasă pentru 40 – 50 de minute. După ce plăcinta se răcește puteți să o presărați cu zahăr pudră.
Poftă bună!