Reclamă


Odinioară nu exista altă cale de a consuma pâinea cea de toate zilele decât dacă era preparată în casă. Din zorii zilei, bunicile și străbunicile plămădeau cu mâini iscusite aluatul din care ieșeau delicioasele și rumenele pâini. Acestea erau coapte în cuptoarele cu vatră, iar gustul lor era unul deosebit.

Cu puțină răbdare și îndemânare poți pregăti o pâine la fel de delicioasă în cuptorul aragazului. Secretul constă însă în Ingredientele pe care le folosești dar și în modul de dospire.

Ai nevoie de:

-o oală din fontă

-700gr faină albă

-150 gr faină 650

-apă

-7gr drojdie uscată

-sare

Pentru o pâine pufoasă este necesar să cerni făina albă. Aceasta se va fi aerată, iar aluatul va crește după măsura așteptărilor. Adaugă peste făina albă, cea mai puțin fină, cu diferențierea 650, apa călduță, drojdia, praful de sare și începe să amesteci. Este important ca întreaga compoziție să fie moale, mult mai lichidă decât aluatul cu care poate te-ai obișnuit. În acest mod va crește mult mai ușor. După ce ai omogenizat totul, așează compoziția într-o caserolă cu capac și lasă totul la frigider peste noapte.

Dospirea la rece este una dintre variantele la îndemână atunci când nu ai timp să frămânți. În plus, aceeași tehnică se folosește inclusiv la croissantele pufoase de exemplu. Acestea dospesc la rece câte 12 ore.

Revenind la pâine, poți lăsa aluatul peste noapte la frigider. De altfel, se poate păstra la rece chiar și 24 de ore. După ce a crescut suficient răstoarnă totul în oala de fontă și așează-o în cuptor la 180 de grade.

E important să coci pâinea la foc mic, astfel încât și la cuptor creșterea să fie lentă. După ce aceasta s-a rumenit, stropește coaja cu puțină apă. Aceasta o va ajuta să devină crocantă după ce o scoți din cuptor și moale după câteva ore.

Oala de fontă are un preț piperat, dar investiția merită pe deplin. Dacă vei regăsi prin gospodăria bunicilor una,o poți folosi cu succes și pe aceea.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro