Uneori, când sunteți în pană de idei sau în lipsă de timp, apelați la ceva rapid, cum ar fi conservele. Noi ne-am gândit că a venit momentul să învățați să preparați cel mai bun și savuros pate chiar la voi acasă. Aveți nevoie de puțini bani și un minim de efort. Pe lângă gust, care va fi cu totul diferit de ce găsești în magazin, metodele de preparare și ingredientele puține, dar și simplitatea acestor rețete te vor impresiona.
În România, pateul este adesea consumat la micul dejun sau gustare. Se combină de minune cu castraveți murați sau legume proaspete și există extrem de multe feluri de pate pe piață. De la pate vegetal cu diferite legume, din ficat de rață, pui, vânat, porc sau din soia.
Pateul este adesea preparat din carne și părți de porc, dar și alte tipuri de carne de vânat sălbatic, cum ar fi potârnichea sau mistrețul pot fi preparate în pate, la fel ca rața, iepurele, găina sau fazanul.
Ingrediente pate de pui
- 375 g de unt nesărat
- 400 g de ficat de pui, curățat
- 2 căței de usturoi mari, 1 zdrobit, 1 tăiat fin
- 3 crenguțe de cimbru, numai frunzele
- 3 linguri de vin roșu
Mod de preparare
- Topește 1 lingură de unt într-o tigaie antiaderentă la foc mediu. Când untul face spumă, adaugă ficații de pui și prăjește timp de 2 minute pe fiecare parte.
- Se amestecă usturoiul zdrobit, o parte din cimbru și vinul în tigaia cu ficații. Prăjește timp de 2 minute, lăsând vinul să își evapore alcoolul. Transferă amestecul într-un robot de bucătărie, rezervă 200 g de unt și adaugă restul în robot.
- Amestecă totul până obții o pastă omogenă. Se condimentează după gust, apoi se pune cu lingura în borcane.
- Topește untul rezervat într-o tigaie medie și adaugă usturoiul tăiat felii. Întoarce usturoiul în unt până când acesta devine ușor auriu.
- Toarnă în borcane untul apoi dă la rece în frigider pentru cel puțin 4 ore sau până când se întărește. Se poate face cu până la 2 zile înainte.