Dacă ești în căutarea unei rețete simple și delicioase, perfectă pentru un prânz sau o cină în familie, avem soluția. Rețeta de ficăței cu ceapă și mămăliguță este alegerea ideală. Totul se prepare repede, cu puține ingrediente, iar bucătarul o să fie aplaudat pentru acest preparat. Ficățeii suculenți, sosul și mămăliguța o să îi impresioneze chiar și pe cei mai mofturoși.
Rețeta de ficăței cu ceapă și mămăliguță se potrivește perfect în momentele în care nu vrei să stai prea mult timp în bucătărie, dar îți dorești și o masă delicioasă și echilibrată. Preparatul este unul sănătos, fără prea multe calorii și este potrivit pentru oricine.
Ingrediente
- 500 gr ficăței pui
- 1 ceapă mare (cca 150 gr)
- 1/2 linguriță cimbru uscat
- 1/2 fir rozmarin
- 1/2 linguriță piper
- 1 linguriță rasă boia
- 1 linguriță vegeta naturală
- sare
- 40 gr unt
- 2 linguri ulei
- lapte
Mod de preparare
Pentru început se spală ficățeii în mai multe ape. Apoi se așează într-un bol și se acoperă cu lapte. Se lasă așa timp de aproximativ 30 de minute. Ulterior, într-o tigaie se topește untul și se adaugă și uleiul. Ceapa se taie solzișori și se călește doar până se înmoaie.
Mai apoi, ficățeii se scurg bine de lapte și se așează peste ceapă. Se lasă la prăjit la foc mediu până se rumenesc ușor, aproximativ trei minute. Apoi se întorc unul câte unul și se lasă să se prăjească și pe cealaltă parte tot trei minute. Încercați să nu amestecați în oală, dacă vi se pare că există riscul ca ceapa să se ardă sau să se prindă de fund doar scuturați tigaia cu mișcări față-spate.
Cât timp ficățeii sunt pe foc, umpleți o cană cu apă și dizolvați în ea toate condimentele: boia, cimbru, piper, frunzulițele de rozmarin tocate mărunt, vegeta. Turnați apa peste ficăței, aceștia să fie acoperiți mai bine de jumătate. Sărați după gust.
Totul se lasă să fiarbă la foc mediu aprox. 10 – 15 minute, doar cât sosul să scadă puțin. După ce ficățeii sunt gata se pot servi cu mămăligă sau cu piure de cartofi.
Poftă bună!