Pentru o farfurie mică, foie gras provoacă agitație.
Această delicatesă franțuzească untoasă din ficat de rață sau de gâscă îngrășat se poate vinde până la 125 USD pentru 2 lire sterline (0,9 kilograme). Dar nu prețul mare face foie gras să fie controversat.
Producția de foie gras necesită hrănirea forțată a păsărilor pentru a-și mări ficatul – de până la 10 ori dimensiunea normală. Mulți activiști pentru drepturile animalelor descriu procesul ca fiind crud și chinuitor. Factorii de decizie guvernamentali au ascultat.
Cât de popular este
Orașul New York găzduiește în prezent aproximativ 1.000 de restaurante care servesc foie gras, dar pe 30 octombrie 2019, Consiliul Local a votat pentru interzicerea preparatului începând cu 2022. New York se va alătura Californiei, Australiei, Indiei și numeroaselor alte locuri care interzic foie gras din motive legate de drepturile animalelor. Whole Foods a scos foie gras de pe rafturi în 1997.
Ce face din Foie Gras o delicatesă?
Foie gras este un ficat de rață sau de gâscă îngrășat printr-un proces de hrănire forțată. Care necesită forță de muncă, cunoscut sub numele de gavage. Procesul datează din cele mai vechi timpuri. Când egiptenii au hrănit forțat gâște domestice după ce au descoperit că păsările de apă au dezvoltat ficate mari și grase după ce au mâncat cantități mari în pregătirea pentru migrare.
Practica gavajului s-a răspândit în Marea Mediterană. Apoi în Franța la sfârșitul secolului al XVI-lea. Bucătarul francez Jean-Joseph Clause este creditat cu crearea primului paté de foie gras în 1779. El a brevetat preparatul în 1784. A primit 20 de pistoale de la regele iubitor de mâncare Ludovic al XVI-lea drept „mulțumire” pentru geniul său culinar, potrivit la Molidul.
Un element de bază
Foie gras – acum un element de bază în moștenirea gastronomică a Franței. Are o textură fină și un gust bogat. Se servește cel mai frecvent ca un paté cu țuică, condimente și trufe. Piure și întins pe pâine prăjită; gătit într-o terină. Sau arse întreg. Este foarte costisitor din cauza forței de muncă și a cantității masive de furaje necesare pentru a crea produsul final. În unele cazuri, rațele și gâștele mănâncă 4 lire (1,8 kilograme) de hrană pentru porumb pe zi.
În acest proces, fermierii forțează rațele și gâștele să mănânce „hrană grasă”. Pe bază de porumb printr-un tub introdus în gât”. Ficatul lor crește până la de 10 ori dimensiunea inițială, de unde și numele „foie gras” (un termen francez pentru ficat gras). Și de aici îngrijorarea activiștilor pentru drepturile animalelor. De aceea, activiștii pentru animale ai Marelui Măr au sărbătorit în mare măsură când a trecut interdicția de foie-gras.
Potrivit site-ului web VFAR, gavage poate face ca rațele să hiperventileze și să sângereze, iar acestea sunt adesea încătușate și li se taie gâtul în timpul sacrificării.
De aceea, grupul a condus o coaliție de peste 50 de organizații nonprofit care s-au adunat pentru proiectul de lege 1378. Care interzice „depozitarea, întreținerea, vânzarea sau oferirea de a vinde produse hrănite forțat sau alimente care conțin un produs hrănit forțat.