Tooamna se apropie cu repeziciune iar gospodinele se pregătesc cu diverse preparate, care mai de care mai gustoase. Zacusca se numără printre cel mai consumat fel de mâncare de români. Există mai multe rețete de zacuscă, însă niciuna nu se compară cu cea pe care v-o prezentăm astăzi.
Este vorba despre zacusca pregătită de călugări, dar care se diferențiază de cea pe care noi obișnuim să o pregătim. Este un secret pe care nu multă lume îl cunoaște, iar rețeta este pusă la dispoziție chiar de către călugăr.
Iată cât de simplu și rapid se prepară zacusca mănăstirească
Ingrediente pentru zacuscă:
- 2 kilograme de vinete;
- 3 kilograme de ardei roşii, (de preferinţa ardei graşi roşii);
- 1 kilogram de ceapă;
- 1 litru de bulion de roşii de consistenţă potrivită (nu pastă);
- 500 de mililitri de ulei;
- 3-4 foi de dafin;
- 1 linguriţă de sare;
- 1 linguriţă de piper negru măcinat;
- 2 linguri zahăr;
Mod de preparare:
,,Înţepaţi vinetele înainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora! Se coc de jur împrejur până când coaja se carbonizează pe alocuri, iar miezul este moale. Scoateţi vinetele coapte într-o strecurătoare aşezată deasupra unui vas în care să se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte îl vor lăsa. Acoperiţi cu un capac, astfel se vor aburi şi se vor decoji mai uşor”, spune părintele Efrem.
La fel se procedează și în cazul ardeilor
”În niciun caz nu se foloseşte apa la curăţatul vinetelor şi ardeilor copţi, legumele se spală înainte de a se coace şi după aceea nu e indicat să mai vină în contact cu apa pentru că îşi vor pierde gustul bun, de copt”, precizează călugărul Efrem.
După ce s-au copt vinetele, se pun într-un vas presărate cu sare și se acoperă cu un capac. Se lasă la scurs preț de câteva minute și se taie mărunt.
Într-o oală se adaugă ceapa, uleiul și sarea și se lasă la călit. Se adaugă apoi vinetele și ardeii, după care se asezonează după gust cu sare și piper. Se lasă la fiert la foc mic.
După ce încep să clocotească, se adaugă roșiile date pe răzătoare și se mai lasă pe foc aproape 30 de minute.
”Se adaugă sare de la început pentru a extrage apa din ceapă, ceea ce va face ca ceapa să se înăbuşească, nu să se prăjească. E bine ca oala în care se găteşte zacusca să aibă un fund gros. Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu.
Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite (ardeii copţi, vinetele la fel, bulionul fiert). În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasa.
Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri de zahar”, recomandă părintele Efrem.