Printre deserturile extrem de apreciată se numără și profiterol. Prăjitura este apreciată atât în Franța, unde cofetarii încearcă să aducă tot felul de modificări rețetei inițiale. Cert este că desertul este preferat de români, care nu ezită să îl cumpere. Totuși, prăjitura poate fi preparată și acasă.
Rețetă pentru profiterol
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 240 ml apă
- 140 g făină
- 4 ouă
- 120 g unt
- 1 praf de sare
Pentru cremă:
- 80 g zahăr
- 30 g amidon de porumb
- 1 praf de sare
- 2 gălbenuşuri
- 40 g unt
- 500 ml lapte
- esenţă de vanilie
Pentru glazură:
- 100 ml frişcă lichidă
- 200 g ciocolată neagră
- 200 g frişcă bătută, pentru decor
Mod de preparare:
Pentru început, este bine să încălzești cuptorul la 180 de grade și abia apoi să pregătești rețeta. Într-o vas, se pune apă, unt și un praf de sare.
Compoziția trebuie amestecată până se topește untul, iar după se poate adaugă făina. Focul trebuie redus și amestecat în continuare. Atunci când amestecul începe să se întărească și să aibă mai degrabă formă de aluat, vasul se ia de pe foc și se lasă la răcit.
Ulterior, se adaugă și ouăle în compoziție și se amestecă. Tava se tapetează cu hârtie de copt, iar aluatul trebuie pus în poș. Cu ajutorul lui, se formează gogoși, care trebuie lăsate la cuptor timp de 30-35 de minute.
Compoziția se obține din zahăr, amidon și un praf de sare. Peste această compoziție, se toarnă puțin lapte și se amestecă, în timp ce vasul este pe foc. Timp de un minut, crema trebuie lăsată la foc mic, iar după ce s-a amestecat, cu ajutorul unei linguri, se ia din cremă și se pune peste câteva gălbenușuri. Ulterior, gălbenușurile se pun în vasul în care a fost pregătită crema și mai trebuie lăsat încă un minut pe foc.
După ce a fost amestecată crema, se adaugă untul și puțină esență de vanilie. Următorul pas este de a acoperi crema cu o folie, care trebuie lăsată la rece cel puțin o oră.
Glazura se obține din ciocolata, care trebuie ruptă și frișcă lichidă. Cele două ingrediente se pun într-un bol și se amestecă până când se omogenizează. Într-un poș, se pune crema, se face o gaură în gogoși și se pune compoziția. Ulterior, desertul trebuie trecut prin glazură și puse la frigider.