Rețeta de somon cu cartofi și sos de smântână este opțiunea ideală pentru un prânz de vară ușor. Preparatul este gata imediat, iar gustul este unul desăvârșit. Câteva ingrediente, puțin timp petrecut în bucătărie, iar rețeta este gata. Cu siguranță gustul te va surprind, iar preparatul o să fie apreciat chiar și de cei mai mofturoși de la masă. Somonul și cartofii se combină perfect, iar sosul de smântână potențează gustul.
Ingrediente
- 1 file de somon (cca 200 gr)
- 1 mână bună de rucola
- 4 cartofi noi (aprox 500 gr)
- 1 lingura ulei
- sare, piper negru, chili, oregano uscat
Sos de smântâna
- 100 gr smântâna acra/fermentata (30% grasime)
- 100 ml ulei
- 1 lingurița cu vârf muștar
- 1 ceapa mică
- 1/2 lingura oțet de sherry
- sare, piper negru
Mod de preparare
Putem începe cu sosul care se poate prepara din timp și ține la frigider. Pentru acesta se toacă ceapa cubulețe cât mai mărunte și se presară cu sare. Se lasă să stea 5 minute. Apoi se adaugă oțetul și se mai lasă 10 minute. Intre timp se mixează în blenderul vertical smântâna, uleiul și muștarul până se obține un sos omogen. Se adaugă piperul negru, puțină sare, iar totul se adaugă peste ceapă.
Urmează prepararea somonului. Peștele se așează într-un vas antiaderent și termorezistent, se presară cu sare și se pune uleiul deasupra. Se coace somonul la 200 de grade, timp de 20 minute. Între timp cartofii se curăță și se taie în patru. Aceștia se fierb, iar mai apoi se scurg bine de apă.
Într-o tigaie se pune puțin ulei și se adaugă cartofii. Se presară cu sare, piper negru, se adaugă 1/4 linguriță de chili și se sfărâmă deasupra 1/2 linguriță oregano uscat. Se sotează la foc mediu, amestecând ușor, până cartofii se rumenesc.
Când somonul este gata se rupe în bucăți mari și pe pune peste cartofi. Totul este gata acum. Într-o farfurie se pune un strat subțire de sos, se așează deasupra cartofii cu somon și se presară rucola.
Poftă bună!