Carnea de vită este o delicatesă, mai ales dacă este preparată cum se cuvine. Rețeta de mai jos este perfectă pentru o cină în familie sau pentru a-ți impresiona musafirii.
Ingrediente
- 1,5 kg pulpă de vițel
- 500 ml lapte dulce
- 1 kg cartofi
- 1 ceapă
- 3 morcovi mici
- 30 gr unt
- sare, piper
- ierburi aromatice
Mod de preparare
Cu o seară înainte se pune carnea la marinat în lapte dulce amestecat cu sare și piper. Glucidele din lapte se vor carameliza în timpul gătirii, formându-se o crustă rumenă. De reținut este faptul că toată carnea trebuie să fie acoperită de marinată.
A doua zi se scoate carnea, se șterge cu ajutorul unui șervețel care să absoarbă marinata. Înainte de a se prepara carnea, se lasă la temperatura camerei pentru a se încălzi treptat. Astfel, carnea nu va suferi un șoc termic care va deteriora fibrele și va rămâne tare.
Untul se scoate din frigider și se lasă la temperatura camerei ca să fie moale. cu ajutorul lui se face o cremă cu ierburi aromatice. După ce s-a uscat carnea, se pune în tigaie pe aragaz la prăjit. Se ține timp de un minut pe fiecare parte până se rumenește.
Într-o cratiță se fierbe marinata în care a stat carnea. Se pune carnea într-un vas de lut peste care se adaugă marinata fiartă, apoi se unge cu untul aromat. Lângă carne se pune cartofii, morcovul și ceapa. Toate ingredientele vor fierbe în marinata da lapte.
Se pune capacul vasului și merge la cuptor pentru două ore și jumătate la temperatura de 180 de grade. După două ore, temperatura se schimbă și se ajunge la 200 de grade. Înainte de modificarea temperaturii, se scoate capacul, se întoarce carnea și se unge din nou cu crema de unt și usturoi zdrobit.
Friptura este rumenă la exterior, rozalie în interior și foarte fragedă. Ea se consumă imediat ce este gata alături de toată familia la o cină pe cinste.