Reclamă

O călătorie pe culoarul de panificație poate pune cumpărătorii cu buget redus într-o dilemă serioasă.

De ce să plătiți aproape 200 de lei pentru 4 uncii (119 mililitri) de extract pur de vanilie când puteți obține aceeași cantitate de aromă de imitație de vanilie pentru mai puțin de 10 lei? 

1.Dă vina pe vreme

De ce este vanilia atât de scumpă. Motivul este surprinzător
Pixabay

Este un caz clasic de cerere și ofertă. O mare parte din aprovizionarea mondială cu boabe de vanilie (aproximativ 80 la sută) este cultivată într-un singur loc, pe insula Madagascar, explică antrenorul de nutriție Rave Reviews, Elliot Reimers, prin e-mail.

În ultimii câțiva ani, insula a fost devastată de furtuni multiple (ciclul Enawo a lovit în 2017). Distrugând mii de plante și ridicând prețuri până la mai mult de 600 de dolari pe kilogram (aproximativ 300 de dolari pe kilogram).

Deși prețurile din 2019 s-au dovedit a fi mai stabile decât ratele fluctuante din 2017, 2020 a fost prognozată pentru o reducere de 25% a producției. Ceea ce ar putea duce la creșterea din nou a costurilor, potrivit companiei de arome FONA. Dar asta a fost prezis înainte de a se produce pandemia de COVID-19, care pare să scadă prețurile.

2.Învinovățiți procesul de creștere

Cealaltă contribuție majoră la prețurile vertiginoase la vanilie este faptul că planta este atât de greu de crescut. „Vanilia provine dintr-o plantă de orhidee. Deși există peste 100 de soiuri de orhidee, doar una, vanilla planifolia, crește boabe de vanilie.”, spune Jessica Formicola, proprietarul Savory Experiments, într-un interviu prin e-mail. „Orhideele sunt plante capricioase și greu de păstrat în viață. Florile de orhidee sunt polenizate manual în timpul unei perioade scurte de înflorire.”, adaugă ea.

Procesul de polenizare manuală este dificil și necesită o persoană cu experiență pentru a-l efectua cu succes. De obicei, este făcut de fermieri care au fost în jocul de cultivare a vaniliei de generații. Procesul nu se termină nici odată cu recoltarea fasolei. Recolta trebuie să fie vindecată și uscată, așa că de la început până la sfârșit (de la creștere la export) procesul durează un an solid.

În mod ironic, mulți fermieri s-au îndepărtat de la cultivarea vaniliei cu forță de muncă intensivă înainte ca ciclonul Enawo din 2017 să ajungă la uscat, din cauza prețurilor scăzute la produs. În același timp, interesul consumatorilor pentru „vanilia adevărată” începuse să crească, exacerbând și mai mult problema aprovizionării.

3.Merită prețul?

La copt, vanilia face mai mult decât să facă ceva să aibă gust de vanilie. „La fel ca sarea, extractul de vanilie sporește celelalte arome ale rețetei.”, spune nutriționistul Lisa Richards.

Acestea fiind spuse, atunci când o rețetă necesită extract pur de vanilie, poate fi tentant să ocoliți versiunea autentică, dar scumpă, în favoarea imitațiilor mult mai ieftine. Care sunt sintetizate chimic din produse atât de variate precum gudronul de cărbune, pulpa de lemn și guaiacol.

Dar toți cei cu care am vorbit pentru acest articol au spus să cumpărăm lucrul adevărat. „Oricine este serios în privința rețetelor de calitate știe că cele mai bune ingrediente fac cele mai bune produse. Deci, da, merită absolut.”, spune Rain. 


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro