Cu siguranță shaorma este mâncarea preferată a multor români, drept dovadă fiind cozile de la restaurantele de tip fast-food. Dacă te-ai săturat de clasica întrebare „Cu ce să fie shaorma?”, îți venim în ajutor cu câteva idei de sosuri care vor da un gust deosebit preparatului. Și unde mai pui că le faci rapid și cu siguranță ai aceste ingrediente în bucătărie.
Sosul de usturoi
Ingrediente:
- 6-7 căţei mari de usturoi
- 1 albuş
- 1 lingură suc de lămâie
- ½ linguriţă sare
- 150 ml ulei de floarea soarelui
- 2 linguri de apă cu gheaţă
Pentru cei care adoră sosul de usturoi, dar nu au în casă unul cumpărat din comerț, această idee este una cât se poate de bună. Tot ce trebuie să faci este să tai cățeii de usturoi în felii subțiri pe care îi pui blender, împreună cu un praf de sare, zeamă de lămâie și puțin ulei. Lași blenderul să își facă treaba și vei obține un sos numai bun pentru shaorma. Nu uita să ții vasul în frigider dacă nu vrei să se simtă așa tare aroma de usturoi.
Sosul de maioneză cu smântână
Ingrediente:
- 100 g maioneză
- 100 g smântână fermentată
- 2 linguri kefir
- 1 linguriță muștar
- sare
- piper alb, măcinat
- ½ linguriță usturoi granulat
- 1 lingură ierburi aromatice proaspete, după preferință (coriandru, pătrunjel, busuioc, oregano etc.)
Dacă usturoiul nu este pe gustul tău, poți încerca altă variantă la fel de bună. Sosul se prepară rapid, astfel că trebuie amestecată smântâna cu maioneza, peste care adaugi muștar și kefir. Ulterior, pui și ierburile aromatice preferate, un praf de sare și puțin piper.
Sosul de roșii
Ingrediente:
- 2 linguri pastă de tomate
- 1 ceapă mică
- 1 lingură ulei
- 2-3 linguri ketchup
- 1 ardei iute, roșu
- 1 linguriță zahăr
- 1 linguriță oțet alb
- sare
La mare căutare este și sosul de roșii pentru shaorma. Pentru început, trebuie să tai ceapa pe care o vei căli în puțin ulei, peste care vei adăuga puțină sare. Ulterior, adaugi pasta de tomate, ardeiul iute care trebuie tocat, dar și ketchupul, zahărului și oțetul alb. Sosul trebuie lăsat pe foc timp de 15 minute, iar după trebuie pasat cu blenderul pentru a obține o consistență cremoasă.