Horia Vîrlan este unul dintre cei mai apreciați bucătari. Acesta oferă sfaturile sale la emisiunea „Alege rețeta națională”, fiind obișnuit cu televiziunea. El a oferit o rețetă pentru cozonacul de paște făcut într-un mod mai special și nu se aseamănă cu cel clasic.
Rețeta este ușor de făcut și, cu siguranță, nu va da nicio bătaie de cap gospodinelor. Ingredientele sunt pentru un cozonac de aproximativ două kilograme. Rezultatul nu va da greș pentru invitații de la masa de Paște și, cu siguranță, va fi un preparat admirat de toată lumea.
1. Ingrediente pentru o formă de cozonac rotundă
- 1 cană de nuci încălzite în tigaie și ușor mărunțite
- 1 cană de caise deshidratate
- 1 cană de prune deshidratate
- 1 cană de stafide
- 1 pahar de apă caldă
- ½ pahar cognac sau whisky
- 500 grame făină
- 2 ouă mari
- 250 grame zahăr tos
- 150 grame unt moale
- 1 lingură praf de copt
- ½ linguriță de sare
- ½ cană de zeamă de portocale
- ¼ linguriță de apă de flori de portocal
- ¼ linguriță de esență de portocale
- Coaja răzuită a unei portocale
- 50 ml cognac sau whisky (opțional)
2. Ingrediente pentru glazură
- ½ cană de zahăr tos
- Câteva linguri de apă sau suc de portocală
3. Mod de preparare
Într-un bol se amestecă fructele uscate cu apa caldă și cognacul sau whisky, în funcție de preferințe și se lasă la hidratat. Se amestecă separat într-un bol încăpător zahărul, untul moale, praful de copt și sarea cu ajutorul unui tel. Se adaugă ouăle, pe rând și se amestecă încontinuu până se formează o compoziție spumoasă.
Peste aluat se adaugă făina și zeama de portocală și se amestecă cu un tel sau o lingură de plastic. Lichidul de la fructele uscate se elimină și se pun în compoziție împreună cu aromele. Se adaugă nucile mărunțite și se toarnă compoziția în tavă unsă cu puțin unt. Aveți grijă să nu depășiți 2/3 din înălțimea tăvii fiindcă în timpul coacerii poate da pe afară.
Se bagă în cuptorul preîncălzit la 165-170 de grade timp de 50 sau 60 de minute și se verifică cu ajutorul unui băț de frigăruie. Pentru a-ți da seama că este gata, bățul introdus în mijlocul cozonacului trebuie să iasă curat. După ce s-a copt, se lasă la răcit în formă, apoi se mută pe o tavă.
Se încălzește apa sau zeama de portocală pentru glazură alături de zahărul tos până când se topește. Siropul se toarnă peste cozonacul răcit, iar gustul va fi unul aromat care va încânta pe toată lumea.