Ciorba de miel este un preparat nelipsit de pe masa de românilor de Paște. Gospodinele abia așteaptă să își pună la încercare abilitățile pentru a avea cea mai delicioasă masă alături de cei dragi. Mielul este reprezentativ pentru această perioadă, și, chiar dacă prețul lui a crescut, acesta nu va putea lipsi de pe o masă îmbelșugată. Iată cum să prepari cea mai delicioasă ciorbă de miel, atât rețeta tradițională, cunoscută de toată lumea, cât și acrită cu zeama de varză.
Ciorbă de miel – rețetă tradițională
- 600 grame carne de miel cu os (gât, coaste, piept)
- măruntaie de miel
- o legătură ceapă verde
- 100 g morcovi
- 100 g păstârnac
- pătrunjel rădăcină
- o țelină
- 50 grame unt
- 500 ml borș
- 200 ml smântână
- un gălbenuș de ou
- pătrunjel
- leuștean verde
Carnea se spală bine, se taie bucăți și se pune la fiert în apă cu sare. Se strânge spuma, se adaugă ceapa tăiată mărunt, apoi se acoperă cu un capac și se lasă să fiert. Rădăcinoasele se taie în cubulețe, se călesc cu puțin unt și se adaugă în oala cu carne. Se ține la fiert până se înmoaie carnea, apoi se scoate și se taie mărunt. Se vor introduce din nou în oală, se pune borșul și se lasă să dea în clocot. La final, se adaugă gălbenuș și smântână.
Ciorbă de miel cu zeamă de varză
- capul şi carnea de pe picioarele din faţă ale mielului
- coaste de miel
- un morcov
- o ceapă
- un pătrunjel rădăcină
- pătrunjel verde tocat
- zeamă de varză după gust
- 1 1/2 lingură de orez sare,
- piper
Capul de miel și restul de carne se va curăța și se pun la fiert în trei litri de apă împreună cu legumele, care se vor tăia mărunt sau se dau pe răzătoare. Se curăță spuma și se adaugă orezul, sare și se fierbe la foc mic. Când legumele și carnea sunt fierbe, se va pune zeama de varză pentru acreală și se adaugă pătrunjelul verde uscat.