Multe gospodine evită să facă pâine în casă. Motivele sunt multe. Fie e vorba de faptul că femeile nu știu cum se face aluatul de pâine, fie cât se lasă la dospit. Indiferent de motiv, cu această rețetă simplă vei avea pâine casă pufoasă și rumenă.
Rețetă pâine de casă
Ingrediente:
1 kg faină tip 550 sau 650
700 ml apă
25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscata
20 g sare
putin ulei pentru uns blatul de lucru
Mod de preparare:
Ceea ce trebuie să știe toate gospodinele este faptul că pâinea de casă conține doar apă, făină, drojdie și sare. În prezent, există tot mai multe rețetă în care se adaugă și alte ingrediente, dar cele patru menționate mai sus sunt cele pe care le folosesc bunicile după o veche rețetă.
Pentru început, ai nevoie de un bol în care torni 600 ml de apă în care se sfărâmă drojdia proaspătă. Ulterior, trebuie presărat puțină făină și trebuie lăsată compoziția pentru 10 minute. După acest timp, trebuie pusă restul cantității de făină și se poate frământa aluatul, care în această fază este destul de dens și lipicios.
Secretul pe care toate gospodinele trebuie să îl știe este legat de faptul că nu se pune sare la început deoarece drojdia nu se mai activează. De acum, aluatul poate fi frământat pe blatul de lucru sau folosit chiar un robot de bucătărie.
Sunt suficiente 4-5 minute de frământat energic pentru ca aluatul să fie elastic. După acești pași, aluatul poate fi modelat și pus în tava de copt care trebuie unsă cu ulei. Cuptorul trebuie încălzit la 250 de grade, iar pâinea trebuie lăsată 20 de minute.
Această perioadă, de 20 de minute este esențială pentru coacerea pâinii de casă. O greșeală pe care multe gospodine o fac este încălzească cuptorul la 160 sau 180 de grade. După ce trec aceste minute, pâinea trebuie scoasă, iar temperatura redusă la 200 de grade pentru 30 de minute.