Perioada Postului de Paște poate da bătăi de cap gospodinelor din lipsa de preparate conforme cu regulile bisericești. O rețetă de vinete umplute este perfectă pentru un prânz sau o cină alături de familia ta și în acest fel, vei satisface toți pofticioșii. Preparatul este simplu și ai nevoie doar de câteva ingrediente ca totul să iasă perfect și gustos.
Ingrediente
- 2 vinete
- 1/2 cepe
- un ardei gras
- 3 roșii bine coapte
- câteva fire de pătrunjel
- 3 linguri ulei + ulei pentru uns vinetele
- o linguriță oregano uscat
- sare
- piper
Mod de preparare
Vinetele se aleg în funcție de mărimea lor. Ele nu trebuie să fie foarte mari, să nu aibă pete și să nu fie moi în momentul în care le apăsați. Ele se vor spăla bine și se vor tăia în două pe lungime.
Pulpa vinetei se crestează cu ajutorul unui cuțit și se ung cu ulei. Se va pune la cuptor cu pulpa în sus pentru 20 de minute, la 250 de grade Celsius.
Cât timp vânăta este în cuptor, se ia o tigaie și se călesc ceapa cu ardeiul, tăiați în prealabil în felii subțiri alături de trei linguri de ulei. Se țin la călit până când ceapa se rumenește ușor.
Roșiile se mixează în blender și se condimentează cu oregano, sare și piper. Amestecul se fierbe timp de 10-15 minute la foc pentru până se îngroașă.
Vinetele se scot din cuptor, iar pulpa se scobește doar în mijloc. În părțile laterale, pulpa se lasă pentru a susține toată umplutura. Se pune și o cantitate mică de sare în scobiturile acestora.
Pulpa se toacă și se adaugă peste sosul care fierbe și se mai lasă 2-3 minute. El se poate gusta și se mai poate pune sare dacă este nevoie. Vinetele se vor umple cu sosul de legume. Pe deasupra se presară și puțin pătrunjel tocat mărunt.
Acestea se servesc imediat făcute sau se pot reîncălzi, dar cert este că rețeta este un deliciu nu doar în această perioadă.