Clătitele sunt un desert extrem de simplu de făcut și poate varia în funcție de plăcerile fiecăruia. Acestea se pot umple cu dulceață, ciocolată și fructe sau ciuperci, dacă le dorim sărate. Ne aduc aminte de copilărie, iar, în perioada postului se potrivesc perfect. Rețeta este una simplă, nu se folosește nimic de origine vegetală și astfel, ținem postul în timp ce de delectăm cu cele mai gustoase deserturi.
Ingrediente
- 300 grame făină
- 600 ml. apă minerală
- 1 linguriță sare
- 1 lingură zahăr (dacă vreți umplutură sărate, se omite zahărul)
- zahăr vanilat și esențe, în funcție de preferințele fiecăruia
- 3 linguri ulei
Mod de preparare
- Avem nevoie de un bol mare în care să facem compoziția. Se pune toată făina în castron și se adaugă treptat apa minerală. Se amestecă cele două ingrediente cu un tel și avem grijă să nu se formeze cocoloașe.
- Cantitatea de apă poate să varieze în funcție de cât de dens este aluatul. Acesta trebuie să fie fluid și consistent, să nu se rupă în momentul în care se pune în tigaie.
- După ce s-a amestecat făina cu apa, se adaugă și uleiul. Urmează să se adauge sarea, zahărul, esențele și se amestecă în continuare. Pentru un extra gust, se poate pune și coajă rasă de la portocală sau lămâie.
- Aluatul nu trebuie să fie subțire, fiindcă se va rupe în tigaie. Astfel de mai adaugă făină sau apă la nevoie.
- Se ia o tigaie antiaderentă și se învinge pe foc. Se va pune și câteva picături de ulei care se întind pe toată suprafața. Pentru asta se poate folosi un șervețel de hârtie.
- Se ia aluatul cu un polonic și se toarnă în tigaie în timp ce o învârtim pentru a se întinde uniform pe toată suprafața.
- Clătitele se vor coace la un foc mediu spre mare și se întorc când sunt gătite. La final, se scot din tigaie și se folosește orice umplutură vă doriți.