Covrigii sunt cu siguranță pe placul oricui. Însă nu orice fel de covrigi le satisfac pofta românilor. Multe dintre patiserii au început să prepare covrigii fără calitate. De la aluatul pe care îl pregătesc în mod superficial, până la cuptoarele care coc covrigii la foc automat. Așa că cel mai bine este să alegi varianta covrigilor de casă.
Pe când covrigii din majoritatea patiseriilor se coc la temperaturi foarte mari pentru a ieși cât mai repede pe bandă, covrigii de casă se gătesc foarte ușor și sunt mult mai sănătoși preparați în casă. În plus, decât să alegi câțiva covrigi tari și nesănătoși din comerț, mai bine prepari cei mai gustoși și pufoși covrigi de casă. Te vei îndrăgosti cu siguranță de ei și nu-ți vei mai dori să-i cumperi de la brutărie!
Ingredientele de care ai nevoie pentru covrigi pufoși de casă
- 500 ml lapte gras
- 150 g zahar
- 12 g sare
- Intre 100-150 g unt gras
- 40 g drojdie proaspătă
- Aproximativ 800 g făină
- 1 ou pentru uns
- Semințe de susan pentru decor
Cum se prepară covrigii pufoși
Se toarnă 500 de ml de lapte gras într-un vas pe care îl poți pune pe foc. Apoi, adaugi zahărul și sarea. Ai nevoie să pui 100 de grame de unt gras în același amestec. Încălzim apoi toate aceste ingrediente în timp ce amestecăm până când se topește untul, iar sarea și zahărul se dizolvă. Compoziția trebuie să fie călduță, pentru ca drojdia pe care o vei adăuga să nu „moară.”
Se adaugă făina și apoi se amestecă cu o lingură de lemn până când prinde formă aluatul. Lăsăm puțin deoparte acel aluat și ne ocupăm de o bucățică de unt pe care o topim. Presărați făină peste planșa de lucru. Puneți aluatul și frământați. Țineți cont că trebuie să avem un aluat moale și lipicios!
Turnăm untul topit, astfel încât aluatul să fie bine uns, apoi continuăm frământarea. Se lasă aluatul la dospit! După acest proces, aluatul se împarte în 14 bucăți egale. Luăm o bilă de cocă și o întindem cu degetele într-un rotocol.
Apoi, rulăm rotocolul ca pe un covoraș. Aveți grijă să nu rămână goluri de aer! Pentru a-ți ieși perfect forma covrigului, trebuie să așezi cele două șnururi în formă de x și să le împletești. Setează cuptorul la 170 de grade Celsius. Unge covrigii cu ou bătut și lapte și decorează-i cu semințe sau susan, după preferințe. Verifică-i cu scobitoarea pentru a vedea când s-au copt.