Există puține lucruri care sunt la fel de delicioase ca o pâine proaspăt coaptă.
De asemenea, este greu să mănânci o pâine întreagă în timp ce este încă caldă. Păstrarea pâinii proaspete este o bătălie pierdută. Încă din momentul coacerii începe să-și piardă umiditatea printr-un proces numit retrogradarea amidonului.
În procesul original de coacere, amidonul a început să se gelatinizeze peste 150F și să absoarbă umiditatea. Odată absorbit, amidonul se umflă și creează textura solidă proaspătă spongioasă pe care o asociem cu pâinea. Pe măsură ce amidonul se recristalizează în timp, ele pierd umiditatea care era odată blocată în procesul de coacere. Prin simpla reîncălzire a pâinii, amidonul se va regelatiniza și va reinstala textura moale pe care am ajuns să o asociem cu „proaspăt”. Dar există totuși anumite soluții care ne pot ajuta să o putem face din nou ca la început.
Ne putem bucura mai mult timp de ea
Puneți o pâine într-o pungă, cu o tulpină de țelină și lăsați-le să stea peste noapte. De dimineață o să vă bucurați de o pâine delicioasă! Pâinea care şi-a pierdut din prospeţime poate fi recuperată dacă o păstrăm într-o pungă de hârtie în care am pus o bucată de ţelină proaspătă.
Țelina conține multă apă și este posibil ca pâinea uscată să absoarbă o parte din acea umiditate.
Iar dacă nu aveți telină în casă, avem o altă metodă de care vă puteți folosi. Această metodă este de departe cea mai rapidă modalitate de a vă înmuia pâinea veche și are cele mai durabile rezultate. Umeziți o secțiune de prosop de hârtie suficient de lungă pentru a vă acoperi complet pâinea. Faceți acest lucru înmuiând prosopul de hârtie în apă rece și apoi stoarceți cât mai multă apă. Înfășurați ușor porția de pâine în prosopul de hârtie umed. Puneți pâinea acoperită sau felia în cuptorul cu microunde. Pune la microunde timp de 10 secunde. Scoateți pâinea din cuptorul cu microunde. Scoateți învelișul și bucurați-vă de ea!