Rețeta pentru aluat este perfectă pentru orice prăjitură îți dorești. Dacă vrei să te bucuri de un desert delicios care să-ți facă plăcere să o prepari, aceasta este perfectă pentru tine. Fie că vrei să faci un tort, o prăjitură cu fructe sau să folosești cremă, acest aluat este ușor de făcut și va fi baza pentru ceva dulce.
Ingrediente
- 15 g praf de copt
- 450 g făină
- 300 g iaurt gras
- 150 g unt topit
- 200 g zahăr
- 3 ouă
- esență de vanilie
Mod de preparare
Ouăle se bat separat într-un bol cu un praf de sare. Se amestecă toate ingredientele uscate, făină, zahăr și praful de copt. După ce s-au amestecat câteva minute, se adaugă untul topit și răcit la temperatura camerei, împreună cu esența și ouăle bătute. Se adaugă și iaurtul și se amestecă până ce totul se omogenizează. Nu se va folosi un mixer, ci o spatulă sau un tel. Aluatul va fi unul gros care nu trebuie să cadă din bol sau de pe lingură dacă va fi întors. Dacă ți se pare subțire, se mai poate adăuga făină.
Se pune hârtie de copt în tava pe care o vei băga la cuptor și se tapetează cu ulei și făină. Cuptorul se preîncălzește la 200 de grade. Compoziția se pune totul în tavă, însă ai grijă să fie totul întins uniform. Se pune în cuptor aproximativ 40-50 de minute la 180 sau 190 de grade. Verifică aluatul o dată la 10 minute și întoarce tava pentru a se coace cât mai bine. Se face testul cu scobitoarea și se verifică dacă s-a copt. Dacă îți dorești ca aluatul să aibă o crustă rumenă, dă temperatura cuptorului mai mare și mai lasă-l cinci minute, după ce a trecut testul cu scobitoarea.
Rețeta pentru aluat este destul de simplă și se poate folosit atât pentru o prăjitură, unde se adaugă bucăți mari de fructe deasupra sau chiar ciocolată. Se poate folosi pentru asamblarea unui tort, dar pentru acest lucru, va trebui tăiat pe straturi și să pui crema potrivită.