Ce se întâmplă cu noi atunci când ne așezăm în fața ecranelor pentru a urmări povești cu oameni care se luptă până când își dau seama că se iubesc? Ne ținem respirația, plânge și suntem fericiți când cuplurile se îndreaptă în sfârșit în brațele celuilalt.
Poveștile sunt una dintre cele mai puternice forme de comunicare pe care le cunoaștem. Creierul nostru reacționează, învățăm și comunicăm cu ceilalți prin povești romantice. Astfel, am pornit să aflăm de ce avem aceste trăiri.
1. Corpul nostru produce hormonul iubirii
Interacțiunea cu o poveste face ca anumite părți ale creierului nostru să simuleze emoțiile pe care le înfățișează personajele. Acesta este un răspuns neuronal cunoscut sub numele de „transport”. Creierul nostru eliberează „hormonul iubirii”. Oxitocină este neurochimicul responsabil pentru empatie, iar corpurile noastre reacționează. Palmele noastre transpira, respirația se schimbă și inima ne bate mai puternic. Aceste reacții ne scufundă fizic în magia iubirii. Destul de amuzant, consumul de ciocolată poate promova și eliberarea de oxitocină.
2. Filmele romantice îți dau încredere
Dacă acea fată stingheră poate atrage atenția tipului ăla drăguț, sau tocilarul este atât de simpatic încât este remarcat de acea femeie extraordinară… atunci sigur că există o oportunitate pentru oricare dintre noi de a trăi o poveste de dragoste uimitoare. După cum a spus Phillip Hodson, de la Asociația Britanică pentru Consiliere și Psihoterapie, pentru TIME:
„Trebuie să trăim după povești care ne ajută să facem față realităților dure. Idealismul are un rol de jucat – ne poate convinge că, indiferent cât de deformați, decrepiți sau plictisiți am fi, există cineva acolo pentru noi. Și știi ce? Există!”
3. Corpul nostru eliberează hormonii de stres la filmele romantice
Vezi această postare pe Instagram
Plângem ca răspuns la emoții intense de tristețe, bucurie, râs, și este cathartic. Ajută la eliberarea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, care ne calmează și ne permit să simțim o serie de emoții profunde. Mai ales când știm că vom fi mângâiați în curând cu un final liniștitor sau râzând cu o replică plină de duh care a fost special imaginată pentru a ușura momentul.
„Filmele triste ne permit, de asemenea, să ne confruntăm cu sentimente – sentimente, de exemplu, legate de pierdere, inimi frânte și eșec. Aceste filme pot fi, de asemenea, inspiratoare – vizionarea modului în care alții se confruntă cu tristețea ne-ar putea învăța și cum să o gestionăm și cum să perseverăm în fața dificultăților.”, a spus Psihoterapeutul din New York Jonathan Alpert.
4. Filmele romantice ne hrănesc creierul cu finaluri fericite
Vezi această postare pe Instagram
Cui nu-i place un final fericit? Momentul în care toate necazurile sunt lăsate în urmă, 2 oameni se găsesc, sau în cele din urmă cedează unul altuia. Creierul nostru o face. Starea noastră de spirit se îmbunătățește datorită unei abundențe de endorfine, iar hormonii noștri de stres se relaxează.
Privind o comedie romantică înainte de culcare vă poate ajuta chiar să evitați insomnia. Indiferent dacă preferința pentru sfârșitul fericit este una evolutivă, există puține lucruri mai satisfăcătoare decât să anticipezi și să te bazezi pe „fericirea pentru totdeauna”.
6. Filmele de dragoste ne fac să deschidem cufărul cu amintiri
Vezi această postare pe Instagram
Conexiunile puternice de memorie afectivă sunt intrinsece experiențelor de a fi spus povești. Cele care tind să dureze până la vârsta adultă. Când ne amintim aceste experiențe, există o reînnoire a sentimentelor atașate și un sentiment de a fi îngrijiți. Această stare emoțională pozitivă poate fi simțită ori de câte ori sunt auzite narațiuni.
Așadar, chiar dacă nu ai avut niciodată o experiență de dragoste, doar vizionarea unei povești despre dragoste va aduce probabil înapoi o amintire bună sau un sentiment bun de vreun fel. Poate fi vorba despre un prieten din copilărie, o veche pasiune sau un moment special care a schimbat ceva în viața ta. Indiferent, va aduce sentimente pozitive și vă va îmbunătăți bunăstarea generală.