Reclamă

1. Prăjitura cu mere

Aproape toate țările din lume au o rețetă proprie sau împrumutată după care gătesc prăjituri cu mere. Rase sau tăiate, feliate sau sub formă de piure, merele sunt unele dintre cele mai potrivite și iubite fructe în deserturi. Dar în câte feluri se pot potrivi și pregăti merele în preparate dulci? Numărul acestora este de domeniul zecilor! Iar acum, vorbim doar despre prăjiturile cu mere, nu și despre plăcinte!

2. Prăjitura cu mere turnată

Prăjitura cu mere turnată este una dintre cele mai populare la noi în țară. Se pregătește în toate zonele și se găsește în multe cofetării și patiserii. Rețeta este destul de simplă și este foarte apreciată și de către copii.

Ingrediente

  • 1 kilogram de mere
  • 14 linguri de făină
  • 10 linguri de zahăr tos
  • 10 linguri de ulei
  • 10 linguri de lapte
  • 2 ouă
  • o linguriță praf de copt
  • scorțișoară

Se mixează zahărul cu ouăle întregi, apoi cu uleiul din care se adaugă câte o lingură, pe rând. Făina, care a fost amestecată în prealabil cu praf de copt se adaugă tot treptat, câte o lingură de făină alternată cu câte o lingură de lapte. Va rezulta un aluat care poate fi turnat cu ușurință în tavă (de aceea, prăjitura se mai numește și „turnată”.

De altfel, asta și urmează să faci: să torni jumătate din acest amestec într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, pe care o vei introduce în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade Celsius.

Merele rase sau tocate mărunt se călesc în tigaie cu puțin unt, zahăr după gust și scorțișoară măcinată, în timpul în care prima parte din aluat se coace în cuptor.

Se scoate tava, se adaugă merele călite, iar deasupra lor se toarnă și restul de aluat. Se mai coace încă 40 de minute, tot la 180 de grade Celsius. Când este gata, se lasă să se răcească, se presară deasupra zahăr pudră (eventual, vanilat) și se poate porționa, cu ajutorul unui cuțit mai subțire.

3. Prăjitura cu mere răsturnată

Prăjitura cu mere răsturnată poartă acest nume pentru că la finalul coacerii va fi răsturnată cu susul în jos. Tapetează cu hârtie de copt o cratiță rotundă, toarnă în ea câteva linguri de unt topit, presară 3-4 linguri de zahăr peste el, apoi aranjează felii de măr curățate și tăiate mai gros, dar egale între ele ca grosime.

Acesta va fi primul strat al prăjiturii (în acest moment primul de jos, care după coacere va deveni primul de sus).

Separat, fă un aluat din:

  • 100 grame făină
  • 70 grame de zahăr
  • 2 ouă
  • 5-6 linguri de smântână
  • un praf de sare

Ingredientele se mixează împreună. Mai întâi se amestecă ouăle cu zahărul, iar ultima se pune făina, adăugată treptat, în ploaie. Se toarnă aluatul (după ce a fost amestecat bine și a devenit uniform) peste merele aranjate în cratiță. Se coace aproximativ o jumătate de oră la 180 de grade Celsius, iar când s-a rumenit, se scoate și se lasă să se „odihnească” 10 minute.

Apoi, se pune un platou deasupra cratiței, cu fața în jos, și se răstoarnă rapid prăjitura, astfel încât merele să fie deasupra. Zahărul și untul care s-au topit pe fundul cratiței, dedesubtul merelor, le vor da un gust foarte plăcut, de caramel. De altfel, există și o rețetă foarte asemenătoare, de prăjitură cu mere caramelizate.

4. Prăjitura cu mere cu foi

Prăjitura cu mere cu foi se pregătește cu mere date pe răzătoare, amestecate cu zahăr și scorțișoară și călite în tigaie, cu puțin unt, până când se înmoaie și scade zeama lăsată inițial. Foile se vor coace în tavă, pe rând, iar între ele se va pune compoziția de mere călite.

Mai jos sunt ingredientele de care ai nevoie:

Pentru foi:

  • 200 de grame de făină
  • 140 de grame de zahăr
  • 2 ouă
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 125 grame unt topit
  • 100 de mililitri de lapte (cald)
  • 30 grame smântână (2 linguri)
  • o jumătate de linguriță sare
  • o jumătate de linguriță scorțișoară
  • coajă de lămâie (doar de la lămâi proaspete, a căror coajă nu a fost tratată chimic) sau esență de lămâie

Umplutura

Compoziția care se va adăuga între foile de prăjitură conține:

  • 1,5 kilograme mere (6-7 mere medii) date pe răzătoare
  • 50 de grame de zahăr
  • 1 lingură scorțișoară

Se mixează bine toate ingredientele pentru aluatul de foi, în afară de făină, care se va adăuga la final, în ploaie, și se va încorpora treptat.

Compoziția se va împărți în două tăvi cu aceleași dimensiuni și se vor coace pe rând în cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 45 de minute fiecare.

Apoi, după ce s-au răcit, se pune între ele compoziția de mere rase.

5. Prăjitura cu mere și bezea

Pentru a pregăti o prăjitură cu mere și cu bezea deasupra, ai nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluat:

  • 4 gălbenușuri
  • 10 linguri de făină
  • 10 linguri de lapte
  • 10 linguri de ulei
  • 1 linguriță praf de cop

Pentru umplutură:

  • 1 kilogram de mere curățate de coajă și cotoare
  • Pentru bezea
  • 4 albușuri
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 praf de sare

Se freacă gălbenușurile cu zahărul până când devin aproape albe. Se adaugă treptat câte o lingură de ulei și se amestecă până când capătă o consistență de maioneză. Se adaugă apoi, alternativ, câte o lingură de lapte și câte una de făină (care a fost amestecată în prealabil cu praful de copt.

Într-o tavă în care ai așezat hârtie de copt, se toarnă această compoziție care se va coace în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade Celsius, aproximativ un sfert de oră. În acest interval, vei bate spumă albușurile mai întâi cu un praf de sare, apoi cu zahărul din care vei adăuga câte o lingură pe rând.

Călește merele rase într-o tigaie.

Când a trecut sfertul de oră, scoate tava cu aluatul din cuptor și adaugă mai întâi compoziția de mere, apoi peste ea pe cea de bezea (albușurile bătute spumă).

Se mai lasă în cuptor să se coacă până când bezeaua se întărește și capătă o culoare aurie.

6. Prăjitura cu mere și iaurt

Prăjitura cu mere și iaurt (iaurtul grecesc este cel mai potrivit) se face după o rețetă mai rustică și mai simplă.

Iată care sunt ingredientele și cantitățile:

  • 750 grame mere
  • 1 cană iaurt grecesc
  • 1 cană zahăr tos
  • 2 ouă
  • 125 grame unt
  • 1 cană de făină 000
  • esență de vanilie
  • 3 linguri de zahăr tos amestecate cu 1 linguriță de scorțișoară

Merele se curăță de coajă, se scot cotoarele și se taie felii.

Preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius.

Amestecă ouăle, scorțișoara, zahărul, untul, vanilia și iaurtul într-un castron mare. Încorporează treptat făina și amestecă aluatul până când se omogenizează.

Toarnă amestecul într-o tavă sau într-o formă rotundă de tort. Aranjeazădeasupra feliile de măr iar peste ele presară amestecul de zahăr tos și scorțișoară. De altfel, scorțișoara este mirodenia cel mai adesea asociată cu merele, în prăjituri.

Se coace în cuptorul preîncălzit timp de 45 de minute sau până când se rumenește, iar la testul cu scobitoarea, aceasta iese curată. Se lasă să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi se scoate și se pune pe un grătar, pentru a se răci complet.

Se serveste ca atare, caldă sau la temperatura camerei, sau garnisită cu frișcă, înghețată, cremă de ouă sau iaurt.

7. Prăjitura cu mere și crema de vanilie

Prăjitura cu mere și cremă de vanilie se face din următoarele ingrediente:

Aluat

  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 150 ml lapte
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 250 g faină universală
  • 1 linguriță praf de copt

Crema de vanilie

  • 2 ouă
  • 20 g amidon din porumb
  • 80 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 300 ml lapte

2 mere

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi pregătește o tavă cu diametrul de 22 cm, în care vei așeza hârtie de copt.

Pentru crema de vanilie: pune toate ingredientele într-o cratiță și amestecă până se omogenizează. Pune cratița cu această compoziție la foc mediu și amestecă în ea cu o lingură de lemn până se îngroașă, apoi ia-o de pe foc și las-o sa se raceasca complet.

Aluatul: bate ouăle cu zahărul până când se face o spumă. Adaugă lapte și extract de vanilie. Când totul este bine amestecat, adaugă făina și praful de copt. Amestecă bine.

Curăță merele de coajă și taie-le felii sau cubulețe.

Toarnă aluatul în tava de copt.

Adaugă merele tăiate și acoperă-le cu crema de vanilie, apoi bagă tava în cuptor și lasă prăjitura cu mere și cremă de vanilie să se coacă aproximativ o oră.

8. Prăjitura cu mere rapidă

Prăjitura cu mere rapidă se poate face (cu tot cu timpul de coacere) în cel mult o oră. Oricând se întâmplă să ai puțin timp la dispoziție sau să te grăbești din varii motive, poți pune cu ușurință în practică această variantă rapidă.

Ingrediente pentru 8 porții

  • trei sferturi de kilogram de mere (750 grame)
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 160 grame unt (moale)
  • 130 grame zahăr
  • un praf de sare
  • 3 ouă
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 150 grame făină
  • 60 grame amidon
  • 1 linguriță rasă praf de copt
  • 1 linguriță lapte
  • 30 grame fulgi de migdale
  • zahăr pudră pentru servire

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetează o tavă de copt cu hârtie de copt, sau unge-o bine cu unt sau ulei (cu unt iese mai gustoasă) și pudreaz-o cu făină.

Curăță merele de coajă, elimină cotoarele și taie-le în sferturi, apoi în felii ceva mai subțiri, apoi pune-le într-un castron mare, stoarce lămâie peste ele și amestecă-le bine, astfel încât zeama de lămâie să ajungă peste tot, pentru a evita oxidarea.

Într-un castron mare, amestecă untul cu zahărul și praful de sare și mixează-le până când obții o consistență ușoară și pufoasă. Adaugă ouăle pe rând și mixează în continuare, până când se încorporează și acestea. Adaugă esența de vanilie și amestec-o bine în compoziție.

Amestecă făina cu amidonul și praful de copt, apoi adaugă laptele și, după ce ai omogenizat și acest amestec, combină-l cu cel de mai sus.

Întinde aluatul obținut în mod uniform în tava de copt pregătită, aranjează feliile de măr deasupra și presară peste ele fulgii de migdale.

Introdu tava în cuptorul pe care l-ai preîncălzit în prealabil și lasă prăjitura să se coacă timp de aproximativ o jumătate de oră, până când se rumenește.

Când este gata, se scoate din cuptor, iar după ce se răcește se presară zahăr pudră deasupra.

9. Prăjitură cu mere de post, potrivită și pentru vegetarieni și vegani

Ingrediente

  • 150 grame unt vegetal (de exemplu, de cocoș) topit, plus încă o lingură pentru uns tava
  • 300 ml lapte de ovăz
  • 1 lingura suc de lămâie
  • 350 g făină 000, plus încă 1 lingură pentru a acoperi merele
  • 100 g zahăr tos
  • 100 g zahăr brun
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță esență de migdale
  • 300 g mere decojite, fără cotor, tăiate în cuburi de aproximativ 2 cm
  • 2 linguri fulgi de migdale

Preparare

Unge o formă de tort adâncă de 20 cm și așează deasupra hârtie de copt (pergament). Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Toarnă laptele de ovăz într-un vas, adaugă sucul de lămâie și lasă să stea 5 minute la temperatura camerei.

Pune făina, ambele tipuri de zahăr și praful de copt într-un castron mare, toarnă peste acestea amestecul de lapte de ovăz și esența de migdale, apoi adaugă untul șio jumătate de linguriță de sare. Mixează toate aceste ingrediente împreună. Pune merele într-un alt castron mare, presară peste ele 1 lingură de făină și amestecă.

Amestecă merele prin aluatul de prăjitură folosind o spatulă, apoi toarnă compoziția în tava pregătită mai devreme și presară deasupra fulgii de migdale.

Introdu tava în cuptorul preîncălzit și las-o să se coacă aproximativ 70 – 80 de minute sau până când observi că s-a rumenit și a căpătat o consistență tare. Se lasă câteva minute în tavă, după ce oprești cuptorul, apoi se scoate și se poate servi fierbinte. Dacă o lași la răcit, pune prăjitura pe un grătar / grilaj, pentru ca partea inferioară să nu se înmoaie prea tare în tavă.

Se poate păstra apoi în frigider timp de maximum 3 zile.

Dacă după ce ai parcurs aceste rețete nu ți s-a trezit cheful de gătit, atunci poți face o vizită rapidă până la una dintre cofetăriile cele mai apropiate: cu siguranță, printre sortimentele expuse se va număra și un desert cu mere!


Reclamă

Share.

Pasionat de SEO si content writing, Ionut scrie pentru substantial.ro inca din 2018.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro