Însă, până să ajungă la forma actuală, clătita a fost în atenția multor bucătari, care i-au adus modificări de compoziție și aspect, reușind, astfel, să creeze o întreagă poveste în jurul unui preparat simplu, dar cu un mare potențial. Cu sau fără verdețuri, cu brânză dulce sau urdă, cu carne, legume, dulceață sau ciocolată și fructe, clătita se numără printre specialitățile multor țări și stă chiar la baza unor sărbători, tradiții sau obiceiuri specifice fiecăreia dintre ele. În următoarele rânduri vei afla câteva lucruri interesante despre clătite și secretele din spatele celor mai apreciate rețete de clătite americane.
1. Scurtă istorie a clătitelor – de la turte la delicii culinare
Descoperite de oamenii din cele mai vechi timpuri (neolitic), turtele au fost, la început, un fel de pâine nedospită, coapte pe pietre fierbinți și preparate dintr-un amestec de apă și pulbere de semințe. Ulterior, în Egipt, în jurul anului 6000 î.H. apare pâinea dospită – oamenii au folosit în compoziție un anumit tip de grâu, care conținea suficient gluten încât aluatul să poată să crească natural.
Însă, pâinea nu rămâne în stadiul de aliment de bază, ci merge și mai departe, în Antichitate, unde “se înrudește“ cu produse care acum fac parte din categoria produselor de patiserie.
“Clătitele” pe care le făceau grecii pe atunci erau, de fapt, pâini cu miere și ulei coapte pe grătar. Purtau numele de “tegenites”, “tegenias” sau “teganites”, nume care provenea din cuvântul “tegano” – tigaie pentru prăjit. Preparatul realizat din 500 g făină, 60 ml de vin alb, 60 ml lapte acru și jumătate de linguriță de sare se servea la micul dejun cu miere, brânză sau semințe de susan.
În istorie au rămas și clătitele preparate pentru Franz Joseph I al Austriei (sec. XIX), numite și “firimiturile împăratului”, obținute din fâșii de clătită caramelizate, amestecate cu alune de pădure mărunțite și gem.
În forma lor de azi, clătitele își au originea în Nordul Franței (Bretania), zonă supranumită patria clătitelor dulci -crêpes- și sărate (galettes). Tot aici, tradiția spune că preparatul se servește cu cidru, o băutură obținută din fermentarea sucului de mere. În Franța există, de asemenea, o sărbătoare a clătitelor, “La Chandeleur”, celebrată pe 2 februarie, cunoscută internațional ca Ziua Clătitelor. La fel și în Anglia, oamenii sărbătoresc “Shrove Tuesday” sau “Pancake Tuesday”.
În America sunt cunoscute sub numele de “Pancakes”, “Flapjack” sau “Hotcakes”, iar secretul lor este un ingredient minune, un agent de dospire, de obicei praf de copt, care ajută clătita să fie puțin mai groasă și, în același timp, pufoasă. Se servesc la micul dejun, de obicei cu diferite toppinguri, cum ar fi uleiul de arțar, untul sau sosul de ciocolată și vanilie ori cu fructe proaspete.
Cel mai probabil îți este deja poftă, așa că trecem direct la subiect. Mai jos găsești 7 dintre cele mai populare rețete de clătite americane, care pot să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi. Pune-ți șorțul și hai în bucătărie!
2. Rețete de clătite americane – cum se fac cele mai bune clătite americane?
Există o mulțime de rețete de clătite americane, care variază în funcție de ingredientele folosite și care pot fi cu făină de grâu, secară, hrișcă, cu unt sau ulei, cu lapte de consum, iaurt sau lapte bătut. Deși poate părea complicat, clătitele americane nu sunt atât de greu de făcut. Îți trebuie răbdare și o rețetă bună, iar rezultatul va fi unul pe măsură. Este de preferat să respecți cantitățile și ingredientele, dar poți să-ți lași imaginația să lucreze la decor și topping. Acolo nu există limite!
2.1. Rețetă de clătite americane cu banane
Clătite americane cu banane și ciocolată – combinația perfectă, dar ce-ai zice de puțină ingeniozitate, mai exact, pancakes cu aluat de banane? Dacă ești unul dintre cei care iubesc acest fruct, nu ți se vor părea niciodată prea multe într-un singur desert. Mai mult, nu trebuie să folosești nici praf de copt sau bicarbonat. Te întrebi cum le prepari? Iată de ce ai nevoie.
În primul rând, ai nevoie de ingrediente pentru compoziție. Acestea sunt:
- 200 g făină;
- 200 ml lapte;
- 150-250 ml apă minerală;
- 300 g banane coapte;
- sare;
- vanilie (1 plic de zahăr vanilinat sau 1 lingură de extract de vanilie);
- 50 g stafide (opțional);
- 2 ouă;
- 20 g de unt topit sau ulei
Mod de preparare:
Decojește bananele și taie-le felii. Folosește un recipient înalt, în care să mixezi bananele cu laptele. Poți folosi și un blender, dacă îți este mai ușor așa. Separat, bate cu mixerul ouăle, zahărul vanilinat și sarea, peste care adaugi uleiul și făina. Treptat, se adaugă și amestecul de lapte și banane.
Dacă aluatul este prea gros, diluează cu apă minerală până când obții compoziția dorită. Unge cu puțin ulei sau unt tigaia și folosește un polonic pentru a o porționa. Presară și câteva stafide în tigaie și lasă totul la foc mic, până ce se rumenește. Întoarce, apoi, clătita. La final, le poți orna cu sirop de arțar, miere, felii de banane sau orice alte fructe preferi. Se potrivesc, de asemenea, de minune, cu sosul de ciocolată sau caramel. Sună destul de “crăciunistic”, nu? Dacă preferi, totuși, ceva mai simplu, găsești mai jos rețeta originală de pancakes.
2.2. Rețeta originală de clătite americane
Pancakes sunt preferatele americanilor pentru micul dejun deși, în Europa, ele se consumă ca desert. Dacă vrei să urmezi tradiția sau, pur și simplu, nu-ți plac dulciurile, poți renunța la zahăr și le poți servi sărate, cu unt, brânză sau umplute. Vor fi startul perfect pentru o zi lungă. Totuși, ce are, o clătită americană în compoziție?
Rețeta originală de clătite americane include următoarele ingrediente:
- 510 g făină sau 2 căni;
- 350 ml lapte sau 1 cană jumătate;
- 2 ouă;
- 2 linguri de unt sau ulei;
- jumătate de linguriță de praf de copt;
- 5 linguri de zahăr;
- jumătate de linguriță de sare;
- 2 linguri de unt sau ulei;
- jumătate de linguriță de extract de vanilie
Mod de preparare:
Într-un castron bate ouăle cu un tel. Treptat, adaugă făina, zahărul, sarea și praful de copt și amestecă totul foarte bine. Topește untul pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde și încorporează-l cu laptele și restul amestecului. Vei obține o compoziție omogenă, nici prea subțire, dar nici prea groasă.
Poți folosi apă sau lapte dacă simți nevoia să diluezi. Pune, apoi, tigaia pe aragaz la foc potrivit și unge-o cu puțin ulei sau unt. Toarnă 4-5 linguri de aluat în tigaie și lasă clătita cam 2-3 minute pe fiecare parte. Odată prăjite, pot fi asezonate și servite imediat. Nu uita, poți renunța la zahăr dacă dorești. Poftă bună!
2.3. Rețetă de clătite americane cu iaurt
Pancakes cu iaurt? Provocare într-o clătită. Este nevoie de atenție la detalii pentru ca rezultatul să fie cel așteptat. Mai exact, trebuie să ai grijă la tipul de iaurt folosit, dar și la cantitate. Aluatul pentru pancakes trebuie să aibă o anumită consistență, iar o mică greșeală de acest fel poate să facă diferența. Cum să faci, totuși, cele mai bune clătite americane cu iaurt?
Ingrediente:
- 30 ml ulei;
- 2 ouă;
- 75 g iaurt grecesc;
- 75 g făină;
- 1 linguriță de praf de copt;
- 2 lingurițe de miere
Mod de preparare:
Ouăle, uleiul, iaurtul și mierea se pun într-un castron și se amestecă bine cu un tel. Se adaugă și ingredientele uscate – făina și praful de copt – și se amestecă până când dispar toate cocoloașele. Compoziția trebuie să fie omogenă, nici prea subțire, dar nici foarte groasă.
Vei ști că este cea potrivită atunci când curge din lingură, dar nu ușor. Odată ce ai obținut-o, pune tigaia la foc potrivit și adaugă un strop de ulei. Cu o lingură pune aluatul, dar ai grijă să lași loc între clătite, pentru a le putea întoarce ușor. Cum știi când trebuie să le întorci? Atunci când fac bule deasupra. Odată întoarse, ele se vor rumeni perfect. La final așază clătitele americane una peste cealaltă și ornează-le cu ce dorești – afine, mere, ciocolată, dulceață sau chiar marmeladă. Ce preferi?
2.4. Pancakes pufoase
Textura pufoasă a acestor clătite este chiar cea care le diferențiază de celelalte. Pancakes se traduce prin gros și pufos, așa că nu poți da greș cu asta. Nicio altă clătită subțire și plată nu va fi pancakes. Însă, cum ajungi să le faci să se topească în gură? Există vreun ingredient secret? Iată de ce ai nevoie!
Ingrediente:
- 250 ml lapte;
- 200 g făină;
- 2 ouă;
- 2 lingurițe de praf de copt;
- 1 plic de zahăr vanilinat;
- ½ linguriță bicarbonat;
- 2 linguri de zahăr;
- un vârf de sare;
- 3 linguri de ulei
Mod de preparare:
Ai nevoie, pentru început, de un cântar de bucătărie și o sită. Măsoară ingredientele cu exactitate și trece prin sită făina amestecată cu praful de copt, bicarbonatul, zahărul și zahărul vanilinat. Separă, apoi, albușurile de gălbenușuri. În două boluri separate bate albușurile spumă și gălbenușurile cu un vârf de sare.
Combină uleiul cu laptele și toarnă totul peste gălbenușuri. Amestecă compoziția obținută cu restul de ingrediente uscate – făina, praful de copt, bicarbonatul, zahărul și zahărul vanilinat. Pentru asta, ai nevoie de mixer. Cu ajutorul unui tel încorporează, apoi, și albușurile bătute spumă, amestecând încet, până când aluatul devine omogen. Procedeul de prăjire și servire este același. Ține cont, însă, că nu trebuie să întorci niciodată clătita de mai multe ori.
2.5. American pancakes – rețetă simplă de clătite americane
Ceva rapid și fără prea mult efort? Pancakes! Ideale pentru o dimineață întârziată sau pentru poftele neașteptate ale celor mici. O rețetă simplă, care îi va aduna pe toți la masă cât ai zice clătită!
Ia din frigider următoarele ingrediente:
- 160 ml lapte;
- 2 ouă;
- 1 linguriță de praf de copt;
- 1 pliculeț de zahăr vanilinat;
- 25 g zahăr;
- 130 g făină;
- vanilie;
- un praf de sare
Mod de preparare:
Începe prin a separa albușurile de gălbenușuri. Pune într-un bol separat laptele și adaugă peste el gălbenușurile și vanilia. Amestecă ingredientele uscate – făina, praful de copt, zahărul, zahărul vanilinat și sarea. Pune totul peste amestecul de gălbenușuri și lapte și amestecă până ce obții un aluat omogen.
Bate și cele două albușuri rămase spumă și adaugă totul peste compoziția deja obținută. Amestecă din nou cu mișcări largi, până când spuma dispare. Aluatul este gata pentru prăjit! Ține cont de pașii de mai sus și vei obține cele mai pufoase clătite americane.
2.6. Clătite americane de post, fără lapte și ou
Cum perioada postului Crăciunului a început deja, o rețetă de clătite americane de post, fără lapte și fără ou este mai mult decât bine-venită. Astfel, nu va trebui să lupți prea mult cu nevoia de dulce, mai ales dacă ești un adevărat împătimit al lor.
Ai nevoie de:
- 1 conservă de lapte de cocos (cca 400 ml) sau 1 cană și jumătate de lapte de soia;
- 2 linguri ulei;
- 1 lingură mare de zahăr;
- 1 linguriță de praf de copt;
- 250 g făină (o cană și un sfert);
- 1 linguriță de esență de vanilie sau portocală;
- ¼ linguriță de sare;2-3 linguri apă minerală (dacă vrei să lași compoziția peste noapte)
Mod de preparare
Cu excepția apei, toate ingredientele se pun în blender și se amestecă bine, până când nu mai rămâne nimic pe pereții vasului. Se poate folosi și mixerul sau telul. Aluatul se pune la frigider peste noapte sau doar pentru câteva ore. În cazul în care va fi lăsat peste noapte, se diluează cu apă minerală.
Aluatul „odihnit” se prăjește într-o tigaie neunsă, la foc mic, pe ambele părți. Odată prăjite sunt numai bune de servit. Ai încercat dulceața de salcâm? Împreună pot fi combinația ideală.
Acestea fiind spuse, poți aduce America la tine acasă doar cu un preparat – pancakes sau clătite americane. Nu trebuie să fii bucătar chef și n-ai nevoie nici de viză. Îți trebuie doar puțină răbdare și suficientă poftă. Mai mult ca sigur, după aceste rețete, una dintre ele o ai deja. Care să fie oare?