Vin licoarea care cucerește pe oricine din vremuri străvechi. Considerat de greci elixirul nebunie, adus pe pământ de zeul Dionis. Un semi-zeu. Era fiul lui Zeus cu muritoarea Semele, fiica regelui teban Cadmos și a Harmoniei. Mama ei a murit din cauza zeiței Hera, soția lui Zeus. Harmonia i-a cerut celui mai mare dintre zei să se arate în adevărata lui formă. Tânăra însărcinată moare iar Zeus își salvează fiul după ce l-a cusut în propria lui coapsă. Bacchus este zeul roman care patronează asupra vinului și a viței-de-vie. Apicius prezintă modurile delicioase în care poate fi consumat un vin, așa cum făceau și împărații romani.

Bacchus

Rețeta de vin admirabil cu condimente:

Rețeta de vin admirabil cu condimente se face foarte ușor. Se pun 15 livre de miere într-un vas de bronz, după ce în prealabil au fost vărsate în el două sextare de vin, pentru a reduce vinul prin fierberea mierii. Compoziția se încălzește la un foc moderat. De preferat la un foc de lemne (Cum recomanda Apicius: „un foc blând cu lemne uscate”). În imp ce se face trebuie să amestecăm constant cu o spatulă. Când începe să fiarbă se oprește din fierbere prin adăugarea de vin. Asta dacă nu a început să fiarbă iar dacă este luată de pe foc scade de la sine.

După răcire se pune din nou pe foc. Se repetă acest procedeu de alte două-trei ori, după ce se fierbe în întregime se ia de pe foc. A doua zi se ia spuma formată la suprafață. După aceea se adaugă 4 uncii de piper gata măcinat, 3 scripule de rășină de fistic, o dragmă de frunze de nard și una de șofran, cinci sâmburi de curmală prăjiți și înmuiați în vin. Stropind mai întâi compoziția cu un vin de o calitate și o cantitate potrivită pentru a îndulci amestecul. După ce au fost făcute acestea, se varsă deasupra 18 sextari de vin dulce. Se va adăuga cărbune în rezultatul obținut.