Varza à la Cluj este un soi de sarmale amestecate, pe înţelesul tuturor. Ardelenii mănâncă sarmale destul de rar, preferând varza a la Cluj pentru că este delicioasă şi uşor de pregătit.

Ingrediente:

  • Varză, de preferat murată-1,5-2 kilograme;
  • Ceapă-un kilogram;
  • Cimbru, chimen, boia dulce;
  • Sare, piper;
  • Pastă de tomate sau bulion;
  • Ulei-200 de mililitri;
  • Orez-300 de grame;
  • Carne, de preferat să fie de porc-aproximativ un kilogram;
  • Smântână (concentraţie de grăsime 12-20%)
  • 300 de grame.

Primul pas este să tocăm varza mărunt, după care o punem la fiert cam 30 de minute într-o primă fază.  Curăţăm apoi ceapa şi o tocăm, ca şi carnea de porc. „Stingem” seminţele de chimen în 100 de mililitri de ulei, apoi adăugăm jumătate din cantitatea de ceapă folosită pentru această reţetă.

Varză a la Cluj

Varză cu carne

  •  500 g carne tocată, amestec de vită și porc
  •  150 g orez
  •  100 ml bulion de roșii
  •  2 cepe
  •  750 g varză murată tăiată mărunt
  •  ulei
  •  100 g smântână
  •  sare, piper
  1. Orezul se fierbe în apa cu puţină sare. 

  2. Ceapa se taie mărunt și se călește în puţin ulei. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă carnea și se condimentează cu sare și piper.

  3. Toate compoziţiile de mai sus se așează într-o tavă de cuptor după cum urmează: un strat de varză tocată, un strat de orez fiert, un strat de carne, încă un strat de orez și apoi încă unul de varză.

  4. Deasupra se toarnă bulionul și se dă la cuptor pentru 30 de minute. Se scoate, se toarnă smântâna, apoi varza a la Cluj se mai dă la cuptor pentru încă 10 minute.