„Ciobanii au fost nevoiţi să valorifice tot animalul, ţinând cont că sunt mereu plecaţi cu oile, asta însemnând să pregătească carnea cu tot cu os şi să dezvolte preparate cu specificul acelei zone, în funcţie de toate resursele pe care ţi le pune la dispoziţie locul.

Aşa a apărut această tocăniţă de miel.” maestrul în artă culinară Nichi Mărăcine

Tocăniță de miel

carne fragedă de miel gustoasă

  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras
  • 1 linguriță pastă de ardei iute sau dulce
  • 1 vârf linguriță chili
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1 legătură pătrunjel
  • 4 linguri ulei
  1. Carnea se taie cubulețe mici, se pun la fiert în apa clocotită și o lăsăm 5 minute. Se scurge bine de tot într-o strecuratoare, apoi se pune sub jet de apă rece și se spală bine. O tăiem cubulețe mici, ca pe viitor să poată deveni cu ușurință fragedă.

  2. Se încinge uleiul într-o oală și se călesc în el ceapa și ardeiul tocate mărunt. Asta e important pentru că în acest mod sosul va ieși fin.

  3. După ce se înmoaie legumele adăugăm și cubulețele de carne alături de condimente și mirodenii: sare, piper, chili, pasta de ardei și boiaua. Amestecăm până ce totul este omogen. Adăugăm 1/4 cană apă și lăsăm să fiarbă. Apoi (astfel incat tocanita să bolborosească) și se pune capacul. Se fierbe timp de 1 ora. Tot cam la 10-15 minute verificați tocănița, amestecați în ea și când scade apa prea mult adăugați câte un polonic de apă fierbinte. Pentru aceasta, păstrați o oala micacu apa fierbinte lângă oală cu tocăniță dvs. și când aveți nevoie o folosiți.

  4. Se presar pătrunjelul tocat mărunt și se mai fierbe 10 minute.

  5. Se poate servi în stil oriental cu orez sau se poate adăuga o garnitură ceva mai românească: piure de cartofi, cartofi prăjiți, fierți, copți… Imaginația e limita