Bucureștiul este un oraș captivant și frumos. Puțină lume știe însă că este încărcat de istorii și legende, vechi de sute de ani. Conform legendelor, în capitală există câteva locuri bântuite, cu povești care te lasă mut de uimire, dar și de teamă.
Pe lângă frumusețea și istoria pentru care este cunoscut, Bucureștiul are câteva puncte interesante. Conform legendelor vechi, capitala noastră găzduiește câteva locuri despre care se spune că sunt bântuite.
Unde se află locurile bântuite din București
Este vorba despre vechile tuneluri subterane din Centrul Vechi, unde domnitorii fanarioți se plimbau cu trăsurile, conform legendelor. Arhitectul Camil Roguski a povestit unde se află o parte din aceste tuneluri, unele dintre ele fiind amplasate în alte locuri din capitală.
„Un tunel care a fost mentionat si pe care l-am si vizitat a fost cel care lega curtea Manastirii Cotroceni si iesea din Bucuresti cam prin dreptul Garii Filaret.
Intrarea este chiar in zidul Palatului Cotroceni. (…) Acest tunel avea cam 4 metri si ceva largime si cam 3 metri jumatate inaltime.
A fost facut ca sa mearga doua carute in doua sensuri. Pe parcurs, cand au inceput sa se sape, s-a dat de foarte multe sectiuni.
Cu timpul, s-au mai prabusit din ele. Se spune ca intr-o sectiune se facuse o mare crama, Crama de la Razoare. Cand s-au facut sapaturi pentru Casa Poporului, am mai dat de o bucata din acest tunel.
Nu este un tunel continuu, este intrerupt. A fost facut intr-o perioada de cel putin 100 de ani si se pare ca a inceput cam in vremea lui Tudor Vladimirescu.”, a declarat în presă arhitectul Kamil Roguski
Hotelul Cișmigiu, Foișorul de Foc sau Palatul Parlamentului sunt alte locații în jurul cărora s-au născut mituri și legende urbane.
Hotelul Cișmigiu
Hotelul Cișmigiu a fost construit în anul 1912. Prima denumire a fost „Palace Hotel”, localizat pe Bulevardul Regina Elisabeta din București, la strada cu Ion Brezoian. În perioada regimului comunist, hotelul a fost neglijat de către autorități și a necesitat noi reparații. Clădirea a devenit cămin pentru studenții de la „Academia de Teatru și Film”. O legendă urbană amintește de moartea unei studente basarabence. Tânăra a căzut în puțul liftului, unde a agonizat până la moarte, timp de trei ore. În urma morții studentei, oamenii erau speriați de lucrurile paranormale din cadrul hotelului. În Hotelul Cișmigiu s-au întâmplat evenimente paranormale, dar și țipete stranii.
Foișorul de Foc
Aflat la intersecția dintre strada Traian cu bulevardul Regele Ferdinand, este situată în apropierea bisericii Oborul-Vechi. Foișorul a fost un turn de observație în cazul incendiilor și a fost și turn de apă. După anul 1935 au început să fie construite, în capitală, mai multe clădiri înalte. În anul 1963 primește denumirea de „muzeu al Pompierilor”. După spusele trecătorilor, se aprind lumini în fiecare zi. Poveștile urbane vorbesc și despre existența unei fantome, o soție a unui pompier.
Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului este una dintre cele mai mari clădiri din lume. Are reputația că este bântuit de fantome care au nume. „Anca” și „boierul Giovani” nu au părăsit clădirea nici după moarte, iar sufletele lor umblă agitate. Fantoma tinerei Anca apare și cere personalului de la Palatul Parlamentului ajutorul.
Arhitectul-șef al Casei Poporului își amintește un episod al unei tinere care a murit.
„S-a dezechilibrat şi s-a prăbuşit de la o înălţime de 16 metri. În total, au fost 10-15 accidente mortale, iar de fiecare dată când se întâmpla o tragedie, directorul coordonator era destituit. Am auzit şi eu despre legendele morţilor zidiţi în pereţi, ba chiar la un moment dat se spunea că Piaţa Constituţiei este pavată cu cadavre ascunse. Aberant! După fiecare accident mortal se făcea o investigaţie militară şi cădeau capete de la nivel înalt pentru asta” a spus arhitecta, conform playtech.ro