Bucătăria austriacă are multe mâncăruri gustoase și uneori ostentative. Cu toate acestea, mâncarea preferată a Împăratului Franz Josef era una destul de simplă, dar cu un nume mai complicat: Tafelspitz.

Pe limba noastră, Tafelspitz înseamnă „carne fiartă de vită” și, chiar dacă nu este o mâncare extravaganță, poate fi considerată o delicatesă, pentru că este făcută din carne foarte proaspătă, dintre baza cozii și pulpă vacii. Măcelarii noștri îi spun mai simplu: rasol.

Pentru 8-12 porţii: 1 rasol de vită (2,5-3 kg), 300 gr. de zarzavat de supă (ţelină, morcov, morcov galben, rădăcini de pătrunjel), 200 gr. de ceapă nedecojită, o jumătate de praz, 15 boabe de piper, 4,5 litri de apă, 1 kg de oase de vită cu măduvă, sare, 4 linguri de tulpini de arpagic mărunţite, cîteva frunze de leuştean. Cepele se taie pe din două şi se frig într-o tigaie, cu faţa tăiată în jos, pînă încep să se ardă şi devin aproape negre. Se curăţă bine zarzavatul. Oasele de vită se spală cu apă caldă şi se pun apoi la fiert, împreună cu rasolul şi cu boabele de piper. Se fierbe totul lent, 3-4 ore. Cu un ceas înainte ca rasolul să fie gata, se adaugă zarzavaturile, prazul, leuşteanul şi cepele.

Tafelspitz- specialitatea locală vieneză

Carne de vită fiartă cu legume super delicioasă

  • un muşchi de vacă bătrână
  • ceapă tăiată rondele
  • un morcov
  • un pătrunjel
  • un păstârnac
  • boabe de piper
  • o foaie de dafin
  • două cuişoare
  • o lingură rasă de sare
  • 4 litri de apă
  1. Fierbeţi la foc moale oala, cam trei ceasuri fără măcar să o atingeţi, apoi lăsaţi carnea în zeama ei, tăind numaicât vă este poftă să înfulecaţi.

  2. Lângă ea, hrean ras cu smântână, o gremolata (o lingură de pătrunjel tocat, coaja rasă de la o lămâie, doi căţei de usturoipisaţi în mojar, sare şi piper) şi cartofi fierţi