Taco cu carne de porc

lipie cu un conținut picant: carne, legume și sos

  • 1,5 kg spată de porc fără os, tăiată în 6 bucăţi mari
  • 1 ceapă mare, tocată grosier

Marinadă

  • 2 căţei de usturoi, zdrobiţi
  • 2-3 linguri sos de ardei iute
  • 3 linguri pastă de tomate
  • zeama de la 2 portocale (circa 200ml)
  • zeama de la 3 limes mari (circa 75ml)
  • 3 linguri oţet de vin alb 2 linguriţe de oregano
  • 2 linguriţe de ienibahar măcinat
  • 2 linguriţe pudră de chimion
  • 1 linguriţă de nucşoară măcinată
  • 1/2 linguriţă de cuişoare măcinate

Pentru servire

  • lipii tacos de porumb, încălzite
  • 4 salate mici sau 2 mari, curăţate şi tocate fin
  • smântână sau cremă de brânză parţial degresată
  • sos de brânzeturi

Sos de brânzeturi

  • 2-3 linguri de unt
  • 150 ml de smântână de gătit
  • carne cu mucegai albastru
  • telemea grasă de vacă
  • telemea veche de oaie
  • usturoi și busuioc
  1. Pune ingredientele pentru marinadă într-o pungă mare care se închide ermetic şi presează-le până la omogenizare. Adaugă carnea de porc şi ceapa, asigurându-te că sunt bine acoperite de marinadă. închide punga ermetic şi las-o la frigider peste noapte.

  2. Incinge cuptorul la 160°C. Transferă carnea de porc şi marinada într-o tavă ceramică medie. Acoperă cu capac şi dă-o la cuptor 4-5 ore sau până când carnea este foarte fragedă şi se desprinde uşor când o desprinzi cu o furculiţă. Scurge-o, păstrând marinada, apoi aşaz-o pe un tocător.

  3. Desprinde carnea cu două furculiţe, toarnă deasupra 4-5 linguri din sosul obţinut şi serveşte-o direct de pe tocător cu ceapă murată (în dreapta), tacos de porumb încălzite, salată tocată şi smântână.

Sos de brânză

  1. Se pune la călit usturoiul bine pisat cu untul, când se închide la culoare, devine galben, punem smântâna și busuiocul, urmate de brânza fărâmițată. Lăsăm să se topească și este gata.