Stufat de miel

Stufat tradițional cu carne de miel, sos de roșii, ceapă, usturoi de primăvară

  • 1,3 kg carne de miel
  • 5 legături ceapă verde
  • 4 legături de usturoi verde
  • 3 linguri ulei
  • 150 ml vin roșu sec
  • 350 ml suc de roși
  • 200 ml supă de pui
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare și piper
  1. Se scoate carnea din frigider și se porționează. Se unge bine cu 1 lingură de ulei și se condimentează cu sare și piper pe toate părțile. Se lasă măcar 30 de minute – 1 oră în așteptare, la temperatura bucătăriei.

  2. Se curăță, se spală, se toacă rondele partea albă și cea verde deschis a cepei și usturoiului verde. Din frunzele verzi de usturoi am împletit coronițe, pe care le puteți vedea în imaginea de mai jos. Frunzele de ceapă verde le-am tocat și le-am păstrat separat. Ele urmează să fie adăugate în mâncare la un alt moment decât partea albă.

  3.  Se pornește cuptorul și se fixează la 170°CSe încinge pe foc mediu o tigaie încăpătoare și se adaugă 1 lingură de ulei. Se rumenesc rapid bucățile de carne, fără a înghesui prea multe deodată.

  4. Pe măsură ce bucățile de carne se rumenesc, se scot într-o tavă adâncă, potrivită pentru cuptor. Această formă poate fi un vas de ceramică, de sticlă termorezistentă, o cratiță de fontă etc, ideal ar fi să aibă și capac.

  5. După ce am terminat cu rumenirea cărnii, se adaugă restul uleiului în aceeași tigaie (fără s-o spălăm). Imediat vom pune toată ceapa și usturoiul tocate, presărând de la început un praf de sare. Reducem focul și călim ceapa și usturoiul până când se înmoaie, rondelele începând să se desfacă și să devină pe alocuri translucide

  6. După ce ceapa s-a înmuiat, se ridică temperatura și se adaugă vinul. Eu am folosit un vin roșu robust. Dacă preferați, se poate folosi și un vin alb sec. Se lasă să fiarbă rapid până când vinul se evaporă complet.

  7. După ce vinul s-a evaporat, se adaugă passata de roșii sau roșiile opărite, decojite și tocate mărunt. Se lasă mâncarea să dea într-un clocot bun apoi se oprește focul. Se adaugă frunzele de ceapă păstrate deoparte și se asezonează sosul după gust cu sare și piper.

  8. Sosul se toarnă deasupra bucăților de carne rumenite și, în cazul în care nu e suficient sos să le acopere, se completează cu puțină supă de pui. În lipsa acesteia, se poate adăuga apă fierbinte.

  9.  Se acoperă bine vasul (ideal este să aveți un capac, în caz contrar, se poate sigila vasul cu folie de aluminiu). Se continuă gătirea mâncării în cuptorul preîncălzit la 170°C, până când carnea devine foarte fragedă. În cazul meu, acest lucru minunat s-a petrecut în 2 ore.

  10. Cât timp carnea e în cuptor, vom rumeni foarte scurt coronițele de usturoi verde într-o tigaie în care am adăugat ultima linguriță de ulei de pe lista ingredientelor. Nu e nevoie de  mai mult de 20-30 de secunde pe fiecare parte, doar cât să se înmoaie puțin.

  11. După ce carnea e suficient de fragedă, descoperim vasul și adăugăm coronițele deasupra mâncării. Ridicăm temperatura la 190°C, menținând tava în cuptor încă 8-10 minute, cât să se rumenească puțin deasupra.