La vârsta de 74 de ani ia un pumn de somnifere și adoarme pentru a fi mai departe alături de el. Lasă un bilet pe care scrie: „Domnul meu şi Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaş, dulcele meu, o prea mare iubire ucide.”

Ștefan Augustin Doinaș se stinge din viață la data de 25 mai 2002, decesul este cauzat de un infarct. Încetează din viață pe masa de operație a spitalului Fundeni. Iubirea dintre el și soția sa a fost atât de puternică încât vestea morții sale a lovit ca un trăsnet în sufletul soției sale, balerina Irinel Liciu. După 42 de ani petrecuți împreună soția acestuia a decis că nu mai poate continua fără poet. Se sinucide luând un pumn de somnifere.

Relația dintre cei doi a început într-o cheie poetică, puternic romantică. Se cunosc în casa unor prieteni comuni la București. Ștefan Augustin Doinaș  se îndrăgostește din prima clipă de frumoasa balerină. Se spune că a scris o poezie pe un măr, acesta l-ar fi tăiat în două și i-ar fi spus celei care avea să-i devină soție: „Partea asta ești tu, partea asta sunt eu!”

Se căsătoresc în anul 1958. la vremea aceea Ștefan Augustin Doinaș era un poet interzis, reușind să se întrețină doar cu ajutorul soției sale. O perioadă de timp a avut neșansa de a beneficia de pe urma vedetei Irinel Liciu care a primit în 1958 titlul de Artistă Emerită. Poetul este închis în anul 1957 pentru „omisiune de denunț”. Primește o condamnare de doi ani de pușcărie politică. Acesta omisese  să denunţe un coleg de la revista „Teatru“. Scapă prin intermediul intervenției soției sale.

Ștefan Augustin Doinaș, sfârșitul tragic al unei iubiri totale

Soția i-a fost alături în toată perioada în care s-a luptat cu boala grea de care suferea. Lupta împotriva cancerului a fost împărțită între cei doi. A sperat și l-a îngrijit până în momentul fatidic, când, la vârsta de 80 de ani, Augustin Doinaș se stinge din viață pe masa de operaţie, la Spitalul Fundeni din Bucureşti, în urma unui infarct. Soția sa refuză să continue viață fără sufletul ei pereche. La vârsta de 74 de ani ia un pumn de somnifere și adoarme pentru a fi mai departe alături de el. Lasă un bilet pe care scrie: „Domnul meu şi Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaş, dulcele meu, o prea mare iubire ucide.”

Distribuie