Sfârșitul tragic al filosofului Cicero, unul dintre cei mai mari oratori ai Romei. Filosoful făcea parte dintr-o familie bună, este educat în Roma și în Grecia. Își face regimul militar sub conducerea lui Pompeius Strabo în anul 89 î. Hr. Devine un avocat pledant prin pledoaria susțină pentru Sextus Roscius. În anul 66 î. Hr. va șine și primul său discurs politic.

Reclamă

În primele sale discursuri politice se opune legilor agrare date de Servilius Rullus, tot în favoarea lui Pompei. Pentru filosof era important să intenţiile răuvoitoare ale lui Catilina. Un pion care trebui înlăturat. Acesta continuând să candideze pentru posturile consulare din 63 î.Hr. Chiar în ciuda faptului că fusese învins.

Reclamă

Devotat până la capăt lui Pompei. Activitatea retorică a lui Cicero a fost închinată lui și cetății: de la interesul sau nevoia cărora niciodată nu m-au sustras odihna, plăcerea sau somnul” (Pro Archia poeta, VI, 12).

Opera acestuia se compune din 7 discursuri rostite împotriva lui Catilina: In Catilinam (Împotriva lui Catilina, Catilinarele). In Verrem (Împotriva lui Verres). De menționat sun și cele 14 discursuri pronunțate împotriva lui Marcus Antonius, In Marcum Antonium. A fost și autorul unor tratate despre arta retorică. Pasiunea sa pentru filosofie a fost foarte mare. Interesat de epicureism, stoicism, neoacademism.

Primul discurs rostit împotriva lui Catilina a fost în senat, în seara acelei zile, Catilina a luat decizia să părăsească Roma. A fost un moment în care s-au oferit multe dovezi împotriva conspiratorilor.

Sfârșitul tragic al filosofului Cicero

Undeva la sfârşitul lui 60 î.Hr., Cicero a refuză să dea curs unei invitații făcute de Caesar. Nu vrea să intre în alianţa politică încheiată de Caesar, Crassus şi Pompei. Filosoful o considera neconstituţională. Altădată, în 59 î.Hr., refuză locul pe care Caesar i-l oferise în consiliul de conducere din Gallia. În 58 î.Hr. devine tribun Publius Clodius, pe care Cicero şi-l făcuse inamic, din cauza unei cuvântări în care prezenta dovezi împotriva sa.

Sfârșitul tragic al filosofului survine când Triumviratul lui Octavian, Antoniu şi Lepidus a luat fiinţă la sfârşitul lui octombrie în anul 43 î.Hr. După puțin timp s-a dat ordin să fie găsit Cicero şi executat. Este ucis aproape de Caieta, pe 7 decembrie. Capul şi mâinile sale au fost prezentate pe  platforma unde se ţineau discursurile în forul de la Roma.