Seneca a fost un important filosof roman, cum filosofia nu își pierde niciodată semnificația, stoicismul lui Seneca rămâne actual. Poate de aceea este fascinant să se aducă mereu în atenția oamenilor modul în care a sfârșit.  Un al mod de a prezenta viața din spatele filosofiei.

Reclamă

Seneca a fost mentorul lui Nero, împăratul a reușit să înțeleagă modul lui Seneca de a se raporta la existență. Din păcate spre sfârșitul vieții celor doi lucrurile s-au schimbat.

Reclamă

Stoicismul și Seneca

Seneca  este adus la Roma de la o vârstă fragedă. Este fascinat de marii gânditori greci și latini. Mentorul lui va fi stoicul Attalus, cel care îi va insufla iubirea față de cuvânt, de la el învață elementele importante ale retoricii. A avut o operă vastă. De menționat este morala sa similară cu cea a stoicilor, cuprinsă în Questiones naturales. Pentru el înțelepciunea reprezenta idealul unei fericiri prin virtute.

Stoicismul s-a născut ca o reacție împotriva epicureismului. Morala stoicismului derivă din legile naturii. Stoicismul propune o armonie dintre om și natură. Virtuțile propuse de stoici sunt înțelepciunea, curajul, dreptatea și măsura lucrurilor.

Stoicii propun o măsură a lucrurilor care merge până la ascetism. Propun o convingere puternică în nevoia virtuților. Stoicul trebuie să-și păstreze firea și în fața durerii și a suferiței.

Sinuciderea forțată a mentorului împăratului Nero

La începutul anului 65 d.H., Nero, află că Seneca face parte dintr-o  conspirație care îi amenința viața.  Seneca ar fi ajutat la asasinarea lui și la instalarea împăratului Gaius Piso.

Seneca nu a avut o viață atât de egală concepției sale față de filosofie. Nero a reacționat firesc propriei sale ființe. Pe lângă filosof aproape 40 de oameni au fost obligați de gărzile sale să se sinucidă. Cam în aceeași proporție atâția au fost exilați pe viață.

Filosoful a susținut până în ultimul moment faptul că este nevinovat. Istoricii spun că e foarte posibil să fi fost nevinovat. Sinuciderea forțată comandată de un împărat nebun care i-a fost și discipol, l-a salvat în ochii posterității. A rămas în conștiința umanități prin martirajul lui final.