Ce nu știai despre pești este că și ei se pot îneca, ca oamenii, ei au nevoie de oxigen, iar dacă apa nu conține suficient O2 , aceștia se vor sufoca. Așa că trebuie să avem grijă ce devărsăm în ape.

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un tip de grăsime ce ajută la protecţia împotriva afecţiunilor cardiace şi împotriva formării trombilor ce pot cauza infarctul miocardic). În plus, este direct responsabil de roşul natural din obraji.

Saramură pescărească din rețetă tradițională zona Dobrogei

Pește cu usturoi și pătrunjel

  • 3 kg crap
  • ulei
  • sare
  • 50 g slănină

Saramura

  • 500 ml apă
  • 1 foaie de dafin
  • 2 ardei grași copți pe grătar
  • 3 roșii coapte pe grătar
  • 2 căței de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare și piper

Peștele

  1. Cureţi şi speli peştele şi pui la scurs

  2.  Ungi cu puţin ulei, sărezi după şi pui pe o plită la fript, dar numai după ce ai uns grătarul cu slănină.

  3. Pentru a evita ruperea peştilor, nu îi mişca de pe grătar decât după ce se frig bine.

  4.  Îi pui într-un vas, iar peste ei torni saramura, după care acoperi şi laşi în saramură cel puţin o oră înainte de a servi.

Saramura

  1. Pui apa la fiert, în care adaugi puţin piper, cimbrul, foaia de dafin, ardeii şi roşiile coapte şi sare după gust.

  2.  Laşi compoziţia la fiert până dă în clocot, iar după ce mai fierbe încă 5 minute, iei de pe foc. 

  3. Poţi să adăuga 2 căţei de usturoi pisat în prealabil şi nişte pătrunjel tocat mărunt.