Maioneză:

Ingrediente:

  • 2 gălbenușuri mari de ouă
  •  1/2 linguriță sare
  •  2 linguri apă foarte rece
  •  1 linguriță muștar
  •  2 linguri zeamă de lămâie
  • 350 ml ulei de la frigider

Preparare:

  1. Într-un robot de bucătărie la care ai atașat lama cea mai lată, adaugă toate ingredientele (în afară de ulei). Amestecă-le pentru 5-10 secunde.
  2. În timp ce mixarea continuă, toarnă (treptat și încet de tot) uleiul rece (ăsta e secretul reușitei, dacă vrei să îți iasă rapid și să nu se taie maioneza!). Ar trebui să dureze cam un minut până când se încorporează cu totul.
  3. Când se încorporează uleiul în amestec, ar trebui să obții o cremă consistentă, densă, gălbui-pai. Gustă maioneza de casă și asezonează.

Salată de pui cu maioneză și ciuperci

Salată

  • 1 piept de pui întreg cu os și piele  
  • 500 g ciuperci champignon
  • 4 căței de usturoi
  •  3 castraveți murați
  • ulei
  • zeama de la jumate de lămâie
  • sare&piper
  • verdeață
  1. Se pune puiul la fiert până e complet gătit, iar între timp se taie cubuleţe mici castraveţii muraţi şi ciupercile, având grijă ca după ce sunt tăiate să fie scurse de zeamă foarte bine.

  2. Se pisează usturoiul sau se toacă mărunt şi se adaugă. Când e gata puiul, se scoate şi se taie cubuleţe, apoi se adaugă peste ciuperci, usturoi şi castraveciori.

  3. Se condimentează cu sare şi piper, se adaugă maioneza şi se combină toate ingredientele, iar apoi se adaugă zeama de la o lămâie.

  4. Se pune verdeața, poftă bună