Reclamă

Îndrăgitul poet şi realizator de emisiuni, George Mihalcea a plecat într-un mod fulgerător dintre noi. În urma sa, locotenent colonelul a lăsat un gol imens, iar toţi cei care l-au cunoscut au publicat sute de mesaje prin care îşi arată şocul aflării unei astfel de veşti. Cu doar o zi înainte de decesul său, Mihalcea le făcea urări frumoase tuturor prietenilor săi din mediul online.

Poetul George Mihalcea este cunoscut la nivel naţional, deoarece a moderat, cu mulţi ani în urmă, emisiunea „Lumea cărților”.

În afară de lumea poeziei, în sufletul său a fost prezentă şi iubirea de Patrie. Acesta a fost absolvent al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, din Constanța, și al Academiei Forțelor Terestre, de la Sibiu. Debutul literar și l-a făcut în 1972, în revista  „Tomis”, iar în primii ani de după Revoluție a realizat emisiuni militare de radio și televiziune – „Ora armatei” și „Pro Patria”.

„O veste tristă astăzi: locotenent colonelul (r.) George Mihalcea s-a alăturat, mult prea devreme, la doar 65 de ani, Cercului poeților militari din Ceruri.

Poet, prozator, publicist, om de televiziune, locotenent colonelul George Mihalcea s-a afirmat, mai întâi de toate, ca o voce puternică și plină de expresivitate a presei militare, unde a activat, până la trecerea în rezervă, în 1998, ca redactor de presă scrisă la Observatorul militar și la revista Viața Militară, și ca realizator în cadrul Redacției emisiunilor militare de televiziune „Pro Patria”.

În una dintre poeziile sale tulburătoare, George Mihalcea spunea: „în seara asta am să mor puțin/ mușcat de dinții nopții ca de-un șarpe/ să nu mai știu o vreme c-am fost viu/ și să adorm pe coarda unei harpe/ la care cântă Doamna de Nisip/ visându-mi viața dusă pe-o galeră…” (În seara asta am să mor puțin, revista „Tomis”, nr. 5-6, noiembrie 2015).

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul publicat de Ministerul Apărării Naţionale.

Pe parcursul vieţii sale, poetul şi militarul George Mihalcea a primit numeroase premii și distincții. A fost laureat al festivalurilor „Nicolae Labiş” şi „Costeşti-Deva” şi  un mare câștigător al premiului naţional „Virgil Tatomir” la documentar artistic de televiziune.

George Mihalcea a fost apreciat și pe plan internațional, primind în 1992 – „The Medal for Military Achievements”, oferită de US Army, iar în 1996 „NATO Medal for Peace”, pentru activitatea desfăşurată în Bosnia-Herţegovina.

Înainte să moară, poetul a postat următoarele versuri, pe pagina sa de Facebook.

”INSCRIPȚIE PE O VECHE METOPĂ

nu încercați să vă faceți
leagăne de negură
din zdrențele anilor
care s-au dus

nu ascultați
încremenirea de semne
de sub blândele ape
pe unde mai înoată
niște femei cu mâini albastre
ca și când cea mai adâncă tăcere
le-ar fi devenit casă

nu mai cântați
nici măcar una
dintre poveștile
care vă dorm
prin memorie
ci inventați altele
unde să vă ascundeți
de fiara hămesită
a drumului
către marile vămi
spre niciunde

dar asupra de toate
nu vă mai lăsați îngerii
să umble în libertate
căci există riscul
să fie prinși asupra faptului
de a vă dărui bucuria
strict interzisă
de profeții mincinoși
ai acestui veac
fără identitate

GEORGE MIHALCEA
Tomis, 31 Decembrie 2019″.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro