Timp de preparare: 55 min

 Timp de gătire: 30 min

 Gata în: 1 ore, 25

Avem de-a face cu un preparat istoric, se pare că în Egiptul antic, tartele, au fost menționate pentru prima dată. Acum că te interesează acest fel de mâncare, probabil te simți puțin măgulit.

Primele plăcinte/tarte reprezentate erau rotunde și erau făcute din făina de grâu, orz sau ovăz, și aveau drept umplutură miere. Aceste galette apar în mormântul faraonului Ramses al II-lea, care a domnit între 1304-1237 î. Hr. Istoricii sunt însă de părere că originea plăcintei (tartei) aparține grecilor, care preparau o pastă din făină cu apă, la care se adăuga grăsime, pastă pe care o înfăşurau apoi în jurul unei bucăţi de carne.

Ingrediente:

  • 200 g făină;
  • 75 g zahăr;
  • 100 g unt;
  • unt şi făină pentru tapetat tava;

Pentru umplutură

  • 2 ouă;
  • 2 linguri zahăr;
  • 2 linguri făină;
  • 1 pachet zahăr vanilat;
  • 6 pere.

Mod de preparare:

  1. Aluatul: se obține prin omogenizarea untului cu zahărul, apoi se adaugă făina cernută şi 2-3 linguri de apă rece. Se frământă până se omogenizează, se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la rece o jumătate de oră.
  2. Se întinde aluatul într-o foaie subţire şi se pune în tava tapetată cu ulei sau unt și  făină. Se acoperă din nou şi se pune la rece.
  3. Umplutura: Perele se taie în jumătăţi şi se curăţă de coajă şi de seminţe. Albuşurile se bat cu zahărul şi zahărul vanilat până se topeşte tot zahărul şi se obţine o spumă densă. Se adaugă apoi gălbenuşurile şi treptat făina. Se amestecă uşor şi se toarnă în formă peste aluatul de tartă. Se pun apoi jumătăţile de pere şi se coace în cuptorul încins, la foc tare, 25-30 minute. După 15 minute se reduce focul spre mediu;

Tarta de pere