Conform standardelor actuale promovate de medicii pediatrii din lume, cartoful dulce este primul care ar trebui să fie introdus în alimentația noua a bebelușului.

Se consideră că amidonul aflat în compoziția cartofilor albi, fac procesul de digerare unul destul de greu. Totuși, mulți medici recomandă piureul de cartofi albi ca fiind sigur de oferit în diversificare de la 7 luni. Iată trei moduri rapide prin care poți realiza acest preparat ideal pentru meniul copilului tău.

Piure de cartofi

-Cartofi 300 g;

-lapte 100 ml;

-sare 3 g;

-unt 10 g.

Cartofii bine spălaţi şi fierţi, se decojesc, se pasează prin sită, se pun în cratiţă şi se adaugă laptele fierbinte şi sarea. Se bat bine cu telul, pentru ca piureul să fie alb, spumos şi fără cocoloaşe. Când piureul este gata, se ia de pe foc şi se adaugă untul. Piureul o dată pregătit nu trebuie oferit bebelușului mai târziu de o oră.

Dacă nu poate fi servit imediat, se lasă în aburi, acoperit şi se toarnă peste el laptele fierbinte, fără să se amestece. înainte de a fi servit, se adaugă untul şi se bate bine cu telul.

Piureul de cartofi copți

-Cartofi  cu coaja subțire 300 g;

-lapte 100 ml;

-sare 2-3 g;

-unt 10 g.

Cartofi bine spălați se pun la cuptor pe o tavă de tablă. Când s-au copt, se curăţă de coajă şi miezul lor se zdrobeşte cu o lingură, se pasează prin sită, prin presa de zarzavaturi sau cu mixerul. Se adaugă apoi laptele cald, sarea şi untul şi se amestecă în mod constant până când devine spumos.

Piureurile din fulgi

Deși nu sunt considerate cele mai indicate de oferit copilului, multe mame apelează la această variantă.

-fulgi de cartofi 3 linguri;

-apă (supă de legume) 75 ml;

-lapte 75 ml;

-unt 15 g;

-sare 2-3 g.

Laptele, apa (supa)şi sarea se pun la fiert. Compoziţia fierbinte se toarnă peste fulgii de cartofi, câte puţin, amestecându-se uşor.