Brânza este o sursă importantă de proteine și calciu, ambele fiind necesare dezvoltării armonioase a bebelușului.

Conform medicilor pediatrii, acest aliment poate fi introdus în alimentația copiilor de la vârsta de 8 luni. Este recomandat însă să o prepari acasă, evitând produsele din comerț pline de conservanți si aditivi.

Iată câteva moduri în care poți prepara acasă brânzica sănătoasă a bebelușului

Urda

-Lapte praf 75 grame;

-apă 425 ml (500 ml lapte vacă), -calciu lactic dietetic 4-5 pastile.

Se dizolvă laptele praf în apă fierbinte şi se obţin 500 ml lapte (sau se încălzesc 500 ml lapte de vacă). Când laptele este fierbinte se adaugă pastilele de calciu lactic dietetic. Din acel moment, se lasă să mai fiarbă lichidul (atenţie!) numai 1 min. Se lasă să se răcească 30 min şi apoi se strecoară brânza obţinută prin tifon, pentru a o separa de zer.

Are aceeaşi valoare nutritivă şi acelaşi întrebuinţări ca brânza de vaci.

Iaurt de casă

Cu aceste cantități vei obține un kilogram de iaurt de casă.

-Lapte 1 L;

-maia de iaurt din ajun o lingură;

Este ideal să folosești iaurt de casă pentru bază sau maia. La nevoie însă poți opta pentru o lingură de iaurt grecesc bio;

Laptele se fierbe, apoi se lasă să se răcească până la 45°C, când se însămânţează cu maiaua de iaurt din ajun, care este împrăştiată în lapte. Se ţine apoi la temperatura de 40-45°C cam 4-5 ore (până la coagulare parţială), după care este lăsat la temperatura obişnuită, ca să-şi termine fermentaţia.

Este mai bine să fie consumat după 12 ore.

Brânză de vaci din lapte nefiert

Lapte nefiert 1 I.

Se pune laptele nefiert la prins la o temperatură de 17-20°C. După ce s-a prins, laptele se pune pe marginea plitei pentru a-i grăbi coagularea şi apoi se strecoară printr-un tifon, pentru a se separa brânza de zer.

Dintr-un kilogram de lapte rezultă 100-140 g brânză de vaci.

Brânză de vaci din lapte fiert

-Lapte 1 I;

-iaurt 30 g (2 linguri)

Laptele, fiert şi răcit la 37°C, se însămânţează cu iaurt, se amestecă şi se pune la prins într-o oală smălţuită. După aceea, se pune la foc slab într-un alt vas cu apă fierbinte, pentru a se forma cheaguri mari. Se strecoară printr-un tifon şi se lasă la scurs.

Brânză de vaci preparată cu calciu lactic dietetic

-Lapte 1 I;

-calciu lactic dietetic 7-8 tablete

În laptele fierbinte se pun tabletele de calciu lactic, pisate şi dizolvate anterior într-o cantitate mai mică de lapte. Se lasă să se răcească şi, după ce s-a produs coagularea, se strecoară prin tifon.

Brânza de vaci preparată cu zeamă de lămâie

Lapte 500 ml, zeamă de lămâie 6-8 linguriţe.

în laptele fierbinte se adaugă sucul de lămâie. Se lasă să se răcească şi se strecoară prin tifon.